Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu
Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv 63-godišnjaka

Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu je 28. lipnja donijelo rješenje o provođenju istrage protiv državljanina Republike Mađarske (1956.) zbog osnovane sumnje da je počinio kaznena djela utaje poreza ili carine iz čl. 256. st. 3. u vezi st. 1. Kaznenog zakona, krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz čl. 279. st. 2. u vezi st. 1. KZ-a i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga iz čl. 248. KZ-a. (8. 7. 2019.)
Osnovano se sumnja da je okrivljenik, kao direktor trgovačkog društva iz Kotoribe, u lipnju i srpnju 2016. godine izvršio isporuke poljoprivrednih proizvoda za koje je izdao račune s obračunatim porezom na dodanu vrijednost iako je društvo bilo već ranije brisano iz registra obveznika poreza na dodanu vrijednost. Osnovano se sumnja da nakon toga nije iskazao račune niti ostvareni prihod u poslovnim knjigama društva, a poreznoj upravi nije prijavio niti uplatio porez na dodanu vrijednost na izvršene isporuke dobara i time je izbjegao plaćanje poreza i pribavio protupravnu imovinsku korist društvu na štetu državnog proračuna u visini od ukupno preko 1.600.000,00 kuna.
Okrivljenik nije, osnovano se sumnja, vodio poslovne knjige na način kako ih je bio dužan voditi, pa iz njih nije bilo moguće provjeriti poslovne događaje, financijski položaj i uspješnost poslovanja društva.