Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu
Podignuta optužnica protiv 43-godišnjakinje

Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu je 10. travnja, nakon provedene istrage, podiglo pred Općinskim sudom u Čakovcu optužnicu protiv hrvatske državljanke (1976.) zbog počinjenja kaznenih djela pokušaja prijevare iz čl. 236. st. 2. u svezi st. 1. i čl. 34. Kaznenog zakona, pokušaja iznude iz čl. 243. st. 1. u svezi čl. 34. KZ-a, teške krađe iz čl. 229. st. 1. toč. 2. u svezi čl. 228. st. 1. KZ-a i tjelesne ozljede iz čl. 117. st. 2. u svezi st. 1. KZ-a. (18. 4. 2019.)
Okrivljenicu se tereti da je 25. srpnja 2018. u Čakovcu, neistinito predočila 75-godišnjoj oštećenici da je ona volonterka udruge koja pruža financijsku pomoć umirovljenicima te da joj udruga može isplaćivati na ime novčane potpore iznos od 500,00 kuna mjesečno, a da je prethodno potrebno ovjeriti ugovor kod javnog bilježnika. Oštećenica joj je povjerovala, pa joj je okrivljenica dala da potpiše ugovor o kupoprodaji nekretnine prema kojem joj oštećenica prodaje svoj stan u Čakovcu i da joj je isplaćena kupoprodajna cijena u iznosu od 350.000,00 kuna te joj dopušta uknjižbu prava vlasništva na svoje ime, ali je oštećenici lažno predočila da potpisuje ugovor o ostvarivanju novčane pomoći. No, oštećenica je kasnije posumnjala u sadržaj potpisanog ugovora i zatražila od okrivljenice da se ugovor poništi te podnijela kaznenu prijavu protiv nje, pa okrivljenica nije uspjela na sebe prenijeti vlasništvo nad stanom.
Okrivljenicu se tereti i da je 28. srpnja 2018. kod Štrigove, tijekom vožnje u automobilu, nakon što je oštećenica zatražila poništavanje ugovora, zatražila od nje da joj za poništenje ugovora isplati 15.000,00 kuna, jer da će u protivnom nauditi njezinim unukama navodeći da ima njihove fotografije, ali joj je oštećenica odbila platiti traženi iznos. Tereti ju se da je potom zaustavila automobil, uhvatila oštećenicu za kosu i izvukla ju iz vozila te ju više puta udarila rukama po glavi i gornjem dijelu tijela i stiskala ju za vrat, a potom ju odgurnula u jarak kraj ceste, pri čemu je oštećenica zadobila tjelesne ozljede. Okrivljenicu se tereti da je tom prilikom oduzela oštećenici ključ stana i za vrijeme dok se oštećenica zbog ozljeda nalazila u bolnici, ušla u stan i iz njega uzela i za sebe zadržala novac, osobne dokumente oštećenice i dokumente o vlasništvu stana, karticu njezinog tekućeg računa, četiri zlatna prstena i dvije zlatne ogrlice (ukupne vrijednosti oko 3.000,00 kuna).