Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu
Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv dvije fizičke i jedne pravne osobe

Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv dvojice hrvatskih državljana (1957. i 1964.) i trgovačkog društva zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela utaje poreza ili carine iz čl. 256. st. 3. u svezi st. 1. Kaznenog zakona, pranja novca iz čl. 265. st. 4. u svezi st. 1. KZ-a, povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga iz čl. 248. KZ-a i krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz čl. 279. st. 2. u svezi st. 1. KZ-a. (4. 1. 2018.)

Osnovano se sumnja da prvookrivljenik od siječnja 2013. do svibnja 2014. godine, kao zastupnik okrivljenog trgovačkog društva iz Čakovca, nije prikazao niti obračunao porez na dodanu vrijednost na stjecanje rabljenih osobnih automobila iz Češke, Italije i Njemačke (ukupno vrijednih više od 14.000.000,00 kuna); nije obračunao porez na dodanu vrijednost na utvrđeni manjak robe; nije obračunao porez na izuzimanje po osnovi manjkova na imovini; nije iskazao obvezu poreza na dodanu vrijednost za izvršene isporuke robe; neosnovano odbijao pretporez za usluge koje nisu bile obavljene te nije obračunao i prijavio obvezu poreza na dobit za isplate gotovine sa žiro računa društva čime je izbjegao platiti porezne obveze društva u visini od ukupno gotovo 18.000.000,00 kuna.
Obojica okrivljenika su, osnovano se sumnja, od siječnja do rujna 2014. godine, u cilju prikrivanja utaje poreza društva kojem je direktor drugookrivljenik, u poslovnim knjigama evidentirali fiktivne ulazne račune i račune za isporuku građevinskog materijala, koje je drugookrivljenik platio prvookrivljenikovu društvu iako je znao da roba nije doista isporučena. Prvookrivljenik je potom podigao tako uplaćen novac i jedan dio zadržao za sebe, a ostatak predao drugookrivljeniku. Osnovano se sumnja da su okrivljenici time stekli nepripadnu korist veću od sto tisuća kuna.