Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu
Podnesen prijedlog za izricanje maloljetničkog zatvora i odgojne mjere

Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu je 31. srpnja, nakon provedenog pripremnog postupka, podnijelo Općinskom sudu u Čakovcu prijedlog za izricanje maloljetničkog zatvora i odgojne mjere prema dvojici maloljetnih hrvatskih državljana (2002. i 2001.) zbog počinjenja tri kaznena djela razbojništva iz čl. 230. st. 1. Kaznenog zakona i kaznenog djela napada na službenu osobu iz čl. 315. st. 4. u svezi st. 1. KZ-a. (9. 8. 2018.)

Prema rezultatima pripremnog postupka slijedi da su maloljetnici 23. siječnja 2018. u prodavaonici u Držimurcu, maskirani kapama s prorezima za oči, zatražili od prodavačice da im preda novac, pri čemu je 16-godišnjak uperio u nju plastični pištolj, ali je ona rekla da će zvati policiju i posegnula za telefonom, pa su se udaljili iz prodavaonice uzevši samo nekoliko komada slatkiša.
Za 16-godišnjaka slijedi i da je istog dana u Držimurcu, zajedno s jednim punoljetnikom, došao pred ulazna vrata obiteljske kuće i tražio od vlasnice da im dade vode, a nakon što im je ona dala vodu, punoljetnik je u nju uperio plastični pištolj i rekao neka mu preda prsten koji nosi na ruci ili će ju ubiti, pa im je ona u strahu za vlastiti život dala prsten.
Ujedno, za 17-godišnjaka slijedi da je 2. svibnja 2018. na ulici u Držimurcu presreo oštećenicu koja se biciklom vraćala iz trgovine i udario ju nogom u koljeno, tako da je oštećenica pala na tlo i ozlijedila se, a potom joj je iz ruku istrgnuo vrećicu s raznim prehrambenim proizvodima i novčanik s novcem, osobnim dokumentima i bankovnim karticama. Za istog 17-godišnjaka slijedi da je 10. lipnja 2018. u Piškorovcu, prilikom postupanja policijskog službenika bacio na njega kamen i pogodio ga u glavu te ga ozlijedio.

Za 16-godišnjaka predloženo je izricanje odgojne mjere upućivanja u odgojni zavod, a za 17-godišnjaka predloženo je izricanje kazne maloljetničkog zatvora.