Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu
Podignuta optužnica protiv 52-godišnjaka zbog utaje poreza

Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu je 11. ožujka, nakon provedene istrage, podiglo pred Općinskim sudom u Čakovcu optužnicu protiv državljanina Mađarske (1968.) zbog počinjenja kaznenih djela utaje poreza ili carine iz čl. 256. st. 3. u vezi st. 1. Kaznenog zakona, krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz čl. 279. st. 1. Kaznenog zakona  i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga iz čl. 248. KZ-a. (13. 3. 2020.)
Okrivljenika se tereti da je u 2016. i 2017. godini kao direktor trgovačkog društva sa sjedištem u Prelogu, izradio lažne račune trgovačkog društva iz Mađarske za plaćanje navodnih poslova obavljenih za njegovo društvo, iako između tih društava nije bilo nikakve poslovne suradnje. Te je račune unio u poslovne knjige društva kao istinite i potom iskoristio pravo na odbitak pretporeza, a tereti ga se i da na isporuke dobara i usluga nije obračunao, prijavio niti uplatio porez na dodanu vrijednost na stjecanje dobara iz Europske unije čime je izbjegao platiti porez u ukupnom iznosu većem od 15.000.000,00 kuna.
Okrivljenika se tereti i da nije vodio poslovne knjige društva prema zakonskim obavezama, pa iz njih nije bilo moguće provjeriti poslovne događaje, financijski položaj i uspješnost poslovanja trgovačkog društva.