Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu
Određen istražni zatvor protiv šest osoba

Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu je provelo prvo ispitivanje šestorice hrvatskih državljana (1983.,1976., 1982., 1989., 1989. i 1997.) zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo prisile prema službenoj osobi iz čl. 314. st. 2. u svezi st. 1. Kaznenog zakona. (22. 7. 2015.)

Postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici oko 19,30 sati 19. srpnja 2015. u Palovcu, fizički napali četvoricu policijskih službenika i jednu policijsku službenicu koji su, prilikom poduzimanja službene radnje utvrđivanja okolnosti počinjenja prekršaja protiv javnog reda i mira, smjestili trećeosumnjičenika i petoosumnjičenika u službena policijska vozila. U cilju da spriječe policijske službenike u privođenju, ostali osumnjičenici su nasrnuli na njih pri čemu je četvrtoosumnjičenik uporabio drvenu motku, prvoosumnjičenik je uhvatio policijskog službenika s obje ruke za vrat i naguravao ga, a nakon njegovog savladavanja nastavio pružati aktivan otpor, dok je drugoosumnjičenik napao policijske službenike koji su savladavali prvoosumnjičenika. U međuvremenu su trećeosumnjičenik i petoosumnjičenik pobjegli iz službenog vozila, ali ih je policijska službenica zaustavila i uhvatila za ruke, nakon čega ju je petoosumnjičenik pokušao udariti no ona se uspjela odmaknuti i izbjeći udarac. Potom je šestoosumnjičenik drvenom palicom nasrnuo na policijske službenike vičući da će ih sve zatući, što su iskoristili trećeosumnjičenik i petoosumnjičenik te pobjegli s mjesta događaja. Trojica policijskih službenika su u napadu osumnjičenika zadobila tjelesne ozljede.
Sutkinja istrage Županijskog suda u Varaždinu je usvojila prijedlog državnog odvjetnika i odredila istražni zatvor protiv svih osumnjičenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela.