Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu
Podignuta optužnica protiv 20-godišnjaka

Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu je 17 lipnja podiglo pred Općinskim sudom u Čakovcu optužnicu protiv državljanina Republike Srbije (1999.) zbog počinjenja kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma iz čl. 326. st. 1. Kaznenog zakona. (24. 6. 2019.)

Okrivljenog 20-godišnjaka tereti se da je 28. svibnja 2019. u Zagrebu, za unaprijed obećanu naknadu od 130 eura po osobi, preuzeo na prijevoz u osobni automobil radi ilegalnog prelaska u druge zemlje Europske unije državljane Turske koji nisu imali putne isprave, vizu niti odobren boravak unutar Republike Hrvatske ili Šengenskog prostora i uputio se prema granici s Republikom Slovenijom, ali su ga idućeg dana oko 4.00 sati u mjestu Banfi zaustavili policijski službenici i spriječili u daljnjem prijevozu. Okrivljenik je u pokušaju bijega policiji udario bočnom stranom automobila u policijsko vozilo i produžio vožnju, ali je zatim izgubio kontrolu nad vozilom i sletio u cestovni jarak, a turski državljani zadobili su pritom tjelesne ozljede. 
Okrivljenik se nalazi u istražnom zatvoru, a u optužnici je predloženo da se istražni zatvor produlji zbog opasnosti od bijega.