Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu
Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv 29-godišnjaka i trgovačkog društva

Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu je 26. travnja donijelo rješenje o provođenju istrage protiv državljanina Republike Mađarske (1990.) i trgovačkog društva zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela utaje poreza ili carine iz čl. 256. st. 3. u svezi st. 1. Kaznenog zakona, krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz čl. 279. st. 2. u vezi st. 1. Kaznenog zakona i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga iz čl. 248. KZ-a. (30. 4. 2019.)
Osnovano se sumnja da okrivljenik kao direktor trgovačkog društva iz Preloga nije tijekom 2016. i 2017. godine obračunao, prijavio niti uplatio porez na dodanu vrijednost na izvršene isporuke dobara i usluga te da je predao poreznoj upravi petnaest lažnih tovarnih listova za prijevoz robe čime je izbjegao plaćanje poreza i pribavio protupravnu imovinsku korist društvu na štetu državnog proračuna u visini većoj od 1.700.000,00 kuna.
Okrivljenik nije, osnovano se sumnja, vodio poslovne knjige na način kako ih je bio dužan voditi, pa iz njih nije bilo moguće provjeriti poslovne događaje, financijski položaj i uspješnost poslovanja društva.