Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu
Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv 49-godišnjaka i trgovačkog društva

Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu je 30. svibnja donijelo rješenje o provođenju istrage protiv nizozemskog državljanina (1970.) i trgovačkog društva zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela utaje poreza ili carine iz čl. 256. st. 3. u svezi st. 1. Kaznenog zakona i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga iz čl. 248. KZ-a. (31. 5. 2019.)

Osnovano se sumnja da je okrivljenik kao direktor trgovačkog društva iz Vrhovljana tijekom 2017. godine neosnovano odbijao pretporez temeljem računa koji nisu sadržavali podatke i priloge o obavljenim uslugama i isporukama robe, nije obračunavao porez na dodanu vrijednost na stjecanje unutar Europske unije te nije obračunao i prijavio porez na dodanu vrijednost po osnovu neiskazanih isporuka, čime je izbjegao platiti porez na dodanu vrijednost i time oštetio državni proračun za više od 1.500.000,00 kuna.
Okrivljenik nije, osnovano se sumnja, vodio poslovne knjige društva na način kako ih je bio dužan voditi, pa iz njih nije bilo moguće provjeriti poslovne događaje, financijski položaj i uspješnost poslovanja društva.