Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku
Ispitan 23-godišnjak i predloženo određivanje istražnog zatvora

U Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku je 8. svibnja 2019. priveden hrvatski državljanin (1996.) zbog osnovane sumnje da je počinio kaznena djela oštećenja tuđe stvari iz članka 235. stavak 1. Kaznenog zakona i prijetnje iz članka 139. stavak 2. KZ-a. (10. 5. 2019.)

Osnovano se sumnja da je 7. svibnja 2019. oko 11,00 sati došao u kuću svoje bake u Šibeniku i od nje zatražio novac kako bi podmirio dug za kupnju droge kokain. Kada mu je odbila dati novac i rekla da nema novca, osnovano se sumnja da ju je vrijeđao pogrdnim riječima i nogom razbio vazu u hodniku te izišao iz kuće, što je oštećenica iskoristila i zaključala se. Kako bi ponovo ušao u kuću, osumnjičenik je, osnovano se sumnja, nogama i rukama udarao po zaključanim ulaznim vrata uslijed čega je puklo staklo na ulaznim vratima te više udubljenja. Potom je otišao do prozora kuhinje i uporabom fizičke snage ga pokušavao nasilno otvoriti potrgavši pritom letvicu grilje prozora. Ne uspjevši u tome, osnovano se sumnja da je otišao do prozora spavaće sobe kojeg je uspio otvoriti i ušao u kuću, prišao oštećenici u dnevnom boravku i više joj puta zaprijetio ubojstvom i paljenjem kuće. Oštećenica je osjetila strah za svoj život, a na kući joj pričinio štetu u iznosu od 1.500,00 kuna.
Nakon što je osumnjičenik ispitan, Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku predložilo je sucu istrage Županijskog suda u Šibeniku da mu se odredi istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela i opasnosti od ometanja postupka utjecajem na svjedokinju. Sudac istrage je odbio prijedlog i odredio osumnjičeniku mjere opreza, i to zabranu dolaska i boravka u ulici u kojoj živi oštećenica, zabranu približavanja njenoj kući na udaljenost manju od sto metara, zabranu približavanja oštećenici na udaljenost manju od pedeset metara, zabranu uspostavljanja ili održavanja veze s oštećenicom, kao i obvezu javljanja tijelu koje je odredio sudac istrage.