Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku
Podignuta optužnica protiv 50-godišnjakinje zbog prijevare i krivotvorenja službene isprave

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku je podiglo pred Općinskim sudom u Šibeniku optužnicu protiv hrvatske državljanke (1964.) zbog počinjenja kaznenih djela prijevare iz čl. 224. st. 4. i 1. i krivotvorenja službene isprave iz čl. 312. st. 1. KZ/97. (1. 4. 2014.)

Okrivljenicu se tereti da je od 21. prosinca 2007. do 31. listopada 2012. kao medicinska sestra zaposlena u jednoj zdravstvenoj ustanovi u Šibeniku; u cilju stjecanja protupravne imovinske koristi; koristeći pristup službenom računalu i pečatu ustanove kao i činjenicu da su njen suprug kao djelatnik inozemne tvrtke te ona i njihova djeca osigurani kod osiguravajuće kuće iz inozemstva, bez znanja svog supruga, izradila četiri računa na svoje ime i na ime svog supruga na kojima je lažno prikazala da su im obavljene medicinske pretrage u toj ustanovi.
Tereti ju se da je račune ovjerila službenim pečatom te zdravstvene ustanove te ih putem telefaxa dostavila na naplatu navedenoj osiguravajućoj kući pri čemu je uz račune priložila i dvije istinite potvrde o bolovanju svog supruga, nakon čega je osiguravajuća kuća, ne sumnjajući u istinitost dostavljenih računa, na devizni račun njenog supruga otvorenog u jednoj banci (na koji je okrivljenica imala punomoć) isplatila novčane iznose naznačene u računima u ukupnom iznosu od 80.829,38 kuna. Okrivljenica je novac podigla i potrošila na svoje potrebe.
Budući da je protiv okrivljenice 20. rujna 2013. podignuta optužnica zbog kaznenih djela iz čl. 224. st. 4. i 1. i čl. 312. st. 1. KZ/97 koja je  potvrđena rješenjem Općinskog suda u Šibeniku 26. studenog 2013., Općinskom sudu je predloženo spajanje kaznenih postupaka.