Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku
Podnijet optužni prijedlog protiv J. S. zbog više kaznenih djela i protiv B. M. zbog krivotvorenja službene isprave

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku je nakon provedene kriminalističke obrade  podnijelo Općinskom sudu u Šibeniku optužni prijedlog protiv hrvatske državljanke J. S. (1955.) zbog počinjenja prijevare iz čl. 224. st. 4. i 1. KZ-a, krivotvorenja isprave iz čl. 311. st. 1., zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 3., krivotvorenja službene isprave iz čl. 312. st. 1. u svezi s čl. 37. KZ-a te povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i poticanja na krivotvorenje službene isprave, a protiv hrvatskog državljanina B. M. (1955.) zbog kaznenog djela iz čl. 312 st. 1. KZ-a. (2. 6. 2011.)

Okrivljenoj J. S. se stavlja na teret da je tijekom ožujka 2009. godine u Šibeniku kao član udruge i autorica tri knjige, s ciljem da se nepripadno okoristi, a nakon što je predsjednica udruge potpisala i pečatom ovjerila zahtjeve jednog ogranka za financiranjem tiskanja njenih knjiga, preinačila te zahtjeve odnosno umjesto žiro-računa navedene udruge upisala žiro-račun druge udruge kojoj je bila predsjednica. Tako izmijenjene zahtjeve predala je raznim pravnim osobama koje su, uvjerene da su sredstva namijenjena tiskanju knjiga, doznačile ukupno 61.000,00 kuna na žiro račun druge udruge, a taj je novac ona podigla i dijelom koristila za tiskanje dok je 32.800,40 kn neovlašteno prisvojila.
Ujedno, tereti ju se da je od 20. travnja do 3. svibnja 2010. u Šibeniku kao predsjednica, ovlaštena za potpisivanje dokumentacije druge udruge, u cilju da se okoristi, protivno Statutu udruge bez znanja ostalih članova predsjedništva udruge sastavila zahtjev za donaciju novčanih sredstava udruzi upućen Gradu Šibeniku, a na navedenom se zahtjevu potpisala drugim imenom i prezimenom napisavši neistinito da je ta zamjenica predsjednice udruge iako ta osoba nije bila uopće član udruge. Kada je Grad Šibenik usvojio zahtjev i uplatio 5.000,00 kuna na žiro-račun udruge, okrivljena je novac prisvojila za sebe. Tereti ju se i da tijekom 2009. i 2010. godine u Šibeniku kao predsjednica i jedini ovlašteni potpisnik dokumentacije udruge protivno odredbama Zakona o računovodstvu i Uredbe o računovodstvu neprofitnih organizacija nije vodila knjigu blagajne i knjigu prihoda i rashoda udruge.
Tereti ju se i da je tijekom listopada 2010. godine u Šibeniku, u namjeri da opravda podizanje novčanih sredstava sa žiro-računa udruge, s namjerom potakla okrivljenog B. M. kao vlasnika tiskare da joj izda račune s neistinitim podacima u odnosu na količinu tiskanih knjiga kao i u odnosu na ukupan iznos novca plaćenog za obavljanje tiskanja tih knjiga, a što je okrivljeni B. M. i učinio izdavši dva računa s neistinitim prikazom količine tiskanih knjiga.