Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku
Podignuta optužnica protiv 61-godišnjaka zbog pokušaja ubojstva

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku je 31. srpnja 2019. podiglo pred Županijskim sudom u Šibeniku optužnicu protiv 61-godišnjeg hrvatskog državljanina zbog počinjenja kaznenog djela ubojstva u pokušaju iz čl. 110. Kaznenog zakona u svezi čl. 34 st. 1. KZ/11. (2. 8. 2019.)

Okrivljenika se tereti da je 4. svibnja 2019. od 10,30 do 10,45 sati u Siveriću, u psihotičnom stanju zbog kojeg nije bio u mogućnosti shvatiti značenje svog postupanja niti vladati svojom voljom, došao s nožem u ruci do garaže u dvorištu obiteljske kuće oštećenika, te u nakani da ga usmrti, krenuo nožem da ga ubode u glavu, što je oštećenik uspio izbjeći te se dao u bijeg. Okrivljenik je krenuo za oštećenikom te ga sustigao i pokušao ponovno nožem ubosti u tijelo, što je oštećenik spriječio udarivši ga dva puta po tijelu drvenim kolcem kojeg je našao u dvorištu. Oštećenik je ponovo krenuo u bijeg i došao do jedne kuće iz koje je obavijestio policiju o napadu, a kad je izišao iz kuće, okrivljenik je došao do njega i ponovo ga pokušao  ubosti nožem, no oštricu je oštećenik uspio uhvatiti i pritom je pao leđima na pod, a okrivljenik na njega te ga više puta uboo nožem u trbuh i prsa, kao i razrezao po nogama i rukama. Oštećenik je zadobio, u ukupnosti, osobito teške i po život opasne ozljede (dvije ubodne rezne rane lijeve, tri desne šake, kao i dvije desne potkoljenice, ubodno rezna rana palca lijeve šake s oštećenjem čahure zgloba među člancima palca, ubodna rana prsnog koša i ubodna rana trbuha s oštećenjem trbušne maramice, tankog crijeva, hvatišta tankog crijeva i Toldtove fascije) te mu je život spašen hitnom medicinskom intervencijom.
U optužnici je stavljen prijedlog za produljenje istražnog zatvora, kao i zahtjev na temelju čl. 550. st. 1. Zakona o kaznenom postupku da sud, nakon rasprave utvrdi da je okrivljenik počinio protupravno djelo u stanju neubrojivosti i da mu odredi prisilan smještaj prema odredbama Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama.