Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku
Podignuta optužnica protiv 73-godišnjaka zbog zloporaba položaja i ovlasti i krivotvorenja službene ili poslovne isprave

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku je 30. prosinca 2016., nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Šibeniku optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1943.)  zbog počinjenja dva kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 291. st. 1. i 2. Kaznenog zakona, jednog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 291. st. 1. KZ-a i kaznenog djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz čl. 279. st. 1. KZ-a. (3. 1. 2017.)

Okrivljeniku se stavlja na teret da je od lipnja 2008. do studenog 2012. godine kao dekan jednog učilišta u Šibeniku; s ciljem pribavljanja nepripadne imovinske koristi petorici djelatnika tog učilišta; protivno čl. 2. i 7. Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijenata složenosti u javnim službama donio odluku da se tim osobama isplate dodaci na plaću u vidu razlike koeficijenata po kojima im je nadležno ministarstvo obračunavalo i isplaćivalo plaću te većeg koeficijenta kojeg je on svojim odlukama odredio. Na opisani način su im isplaćeni dodaci i pribavljena imovinska korist u ukupnom iznosu od 535.265,29 kuna, čime je učilištu  prouzročena šteta u iznosu od 754.880,19 kuna (na neosnovane isplate su plaćeni porezi i doprinosi u korist proračuna Republike Hrvatske).
Tereti ga se i da je od ožujka 2008. do srpnja 2010. godine kao dekan jednog učilišta u Šibeniku; s ciljem pribavljanja nepripadne imovinske koristi sebi i drugim djelatnicima učilišta; protivno čl. 9. Pravilnika o mjerilima za korištenja prihoda ostvarenih obavljanjem vlastite djelatnosti tog učilišta, donio za sebe i još dvadeset i jednu osobu odluke da im se isplate dodaci na plaću u visini većoj od 20 posto do koje se može uvećati osnovica za obračun plaće zaposlenika učilišta. Time su im isplaćeni budući dodaci te je pribavio sebi i drugima korist u iznosu od ukupno 139.395,56 kuna prouzročivši time štetu za to učilište u iznosu od 160.450,90 kuna (na neosnovane isplate su plaćeni porezi i doprinosi u korist proračuna Republike Hrvatske).
Okrivljenika se tereti da je od neutvrđenog dana u veljači 2009. godine do neutvrđenog dana u srpnju 2012. godine kao dekan jednog učilišta u Šibeniku; s ciljem pribavljanja si nepripadne imovinske koristi; u nalozima za službena putovanja učilišta neistinito navodio da je bio na službenim putovanjima za potrebe učilišta znajući da to nije istina. Na osnovu toga su mu  obračunavane i neosnovano isplaćivane dnevnice čime si je pribavio imovinsku korist u vidu neosnovano isplaćenih dnevnica (iznos od 1.360,00 kuna), troškova za natočeno gorivo u službeni automobil kojeg koristio u tim putovanjima (iznos od 951,73 kune) i troškova plaćanja cestarine za taj automobil (iznos od 852,00 kune) koje je snosilo to učilište.