Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku
Podignuta optužnica protiv 34-godišnjaka zbog dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom

Općinsko državno odvjetništvu u Šibeniku podiglo je pred Općinskim sudom u Šibeniku optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1984.) zbog počinjenja kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz čl. 215. st. 1. Kaznenog zakona. (5. 3. 2018.)

Okrivljeniku se stavlja na teret da je u ranim jutarnjim satima 11. veljače 2018., u Šibeniku; nakon verbalnog sukoba s vlasnikom jednog ugostiteljskog objekta zbog računa za piće od prije desetak dana; otišao na obližnju benzinsku postaju i kupio PVC kanistar, oko 10 litara goriva i upaljač te se nakon isteka radnog vremena vratio do štekata ugostiteljskog objekta smještenog u prizemlju zgrade nekadašnjeg benediktinskog samostana sv. Katarine (zaštićeno kulturno dobro) i polio benzinom te zapalio upaljačem stolice i stolove sa štekata koje je prethodno složio na hrpu.
Vatra se proširila i zahvatila cijeli štekat kafića na kojem izgorjeli stolovi, stolice, suncobrani i ostali inventar, a uslijed djelovanja vatre i toplinske energije su popucala stakla i nagorjela drvenarija na vratima i prozoru kafića, dok je u unutrašnjosti nagorio zvučni sustav, električne instalacije i inventar te je došlo do zacrnjenja unutrašnjosti kafića kao i zacrnjenja i napuknuća kamena fasade zgrade nekadašnjeg benediktinskog samostana sv. Katarine. Daljnje širenje vatre spriječeno je pravovremenom intervencijom vatrogasaca, a požarom je vlasniku ugostiteljskog objekta pričinjena šteta u iznosu od 300.000,00 kuna te Republici Hrvatskoj u iznosu od 60.000,00 kuna.
U optužnici je predloženo da se protiv okrivljenika produlji istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.