Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku
Podignuta optužnica protiv 51-godišnjakinje zbog zlouporabe položaja i ovlasti

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Šibeniku optužnicu protiv hrvatske državljanke (1966.) zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 291 st. 2. u svezi st. 1. Kaznenog zakona/11. (5. 10. 2017.)
Optužnicom se okrivljenicu tereti da je 17. ožujka 2005. u Šibeniku, postupajući u svojstvu ravnateljice jednog zavoda; s ciljem da si pribavi znatnu protupravnu imovinsku korist; protivno zakonu i odluci zavoda od 26. rujna 2003., donijela odluku kojom sebi kao ravnateljici zavoda i liječnici specijalisti uvela naknadu za pripravnost, iako ona kao ravnateljica zavoda i liječnica specijalist nije bila niti je mogla biti u pripravnosti, već samo liječnici raspoređeni u jednoj službi. Tereti ju se da je zatim svaki mjesec, kao ravnateljica zavoda, odobravala sebi isplatu naknade za pripravnost zajedno s redovitom plaćom, primajući naknadu za pripravnost sve do veljače 2014. godine, kada je nadležni zavod za zdravstveno osiguranje provodeći nadzor nad radom zavoda utvrdio da nezakonito prima naknadu za pripravnost. Tad je tom zavodu naloženo da joj obustavi daljnju isplatu za pripravnost te je zavodu za to izrečena opomena. Okrivljenicu se tereti da joj je u navedenom vremenu na ime takve pripravnosti isplaćeno 388.765,30 kuna u neto iznosu, dok je zavod uz navedeni neto iznos uplaćivao doprinose, poreze i prireze pa je oštećen za ukupan novčani iznos od 614.576,94 kuna.
Kada je nadležna policijska uprava sredinom 2016. godine započela s kriminalističkim istraživanjem i izvidima na navedene okolnosti, okrivljenicu se tereti da je; s ciljem prikrivanja kaznenog djela i prikazivanja da je upravno vijeće zavoda odobrilo da joj se isplaćuje naknada za pripravnost; iz ureda šefice računovodstva zavoda uzela i u svom uredu sakrila zapisnike sa sjednica upravnog vijeća zavoda iz 2005. godine. Potom je od šefice računovodstva pisanim putem zatražila dostavu zapisnika, a kako što ih ova u svom uredu nije pronašla te ih nije mogla dostaviti, okrivljenica joj je izrekla opomenu pred otkaz ugovora o radu prikazujući da je šefica računovodstva izgubila zapisnike.
Nakon što je oštećeni zavod dopisom od 15. rujna 2017. podnio imovinskopravni zahtjev u iznosu od 614.576,94 kune protiv okrivljenice, u optužnici je predloženo da sud u cijelosti prihvati tako podneseni imovinskopravni zahtjev oštećenog zavoda.