Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku
Podignuta optužnica protiv četvero okrivljenika i jedne pravne osobe

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Šibeniku optužnicu protiv troje hrvatskih državljana (1947., 1960. i 1971.) zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 2. Kaznenog zakona, i protiv jednog hrvatskog državljanina (1950.) zbog počinjenja kaznenog djela poticanja na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 2. KZ-a u svezi čl. 37. KZ-a, te protiv jedne pravne osobe zbog kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 2. KZ-a u svezi čl. 3. st. 1. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela. (6. 3. 2018.)
Okrivljenicima se stavlja na teret da su od 28. kolovoza 2009. do 27. lipnja 2013. u Šibeniku, i to troje okrivljenika kao članovi uprave jedne banke, na traženje i nagovor četvrtookrivljenog direktora trgovačkog društva, s ciljem pribavljanja znatne protupravne imovinske koristi tom trgovačkom društvu, sa predmetnim trgovačkim društvom sklopili dva ugovora o okvirnom kratkoročnom revolving kreditu te veći broj dodataka tim ugovorima i ugovor o faktoringu. Tereti ih se da su navedeno učinili protivno  čl. 2 Općih uvjeta kreditnog poslovanja kojim je propisano da se kredit ne može odobriti niti isplatiti bez prethodnog provođenja analize i mišljenja nadležnih stručnih službi banke, kao i bez postojanja analize i prethodnog upisa adekvatnih instrumenata osiguranja povrata kredita, znajući da su založene nekretnine znatno manje vrijednosti od one navedene u zaprimljenim elaboratima o procjeni  i da ne sadrže njihovu stvarnu vrijednost, te protivno metodologiji za odobravanje otkupa nedospjelih potraživanja (faktoringa) kojom je propisano da kreditna sposobnost klijenta mora bit 2,5, a koeficijent likvidnosti 1, iako su znali da pravna osoba ima znatno nižu kreditnu sposobnost i koeficijent likvidnosti.
Tereti ih se da su odmah po potpisivanju odobravali isplate, a po dospijeću kredita, premda nisu vraćane mjesečne rate kredita, svojim su odlukama neosnovano odobravali odgodu vraćanja kredita te za dane kredite i faktoring sklapali dugoročne ugovore o kreditu, iako su znali da je odlukom o zabrani odobravanja kredita s jednokratnim dospijećem zabranjeno odobravanje, prolongiranje i reprogram kredita s jednokratnim dospijećem svih klijenata banke. Tako su, tereti ih se, temeljem sklopljenih ugovora, dodataka ugovorima i faktoringa, trgovačkom društvu pribavili protupravnu imovinsku korist za isplaćeni iznos od 42.564.000,00 kuna, a banci, za iznos isplaćenih kredita i pripadajućih kamata, umanjeno za vrijednost založenih, prouzročili štetu u ukupnom iznosu od 37.978.309,00 kuna.
Istom optužnicom se pravnu osobu tereti da si je počinjenjem kaznenog djela navedenih odgovornih osoba pribavila protupravnu imovinsku korist.