Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku
Podignuta optužnica protiv 43-godišnjakinje zbog zlouporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja službene ili poslovne isprave

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku je, nakon dovršene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Šibeniku optužnicu protiv hrvatske državljanke (1975.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 291. st. 2. i 1. Kaznenog zakona i  krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz čl. 279. st. 2. i 1. KZ-a. (7. 9. 2018.)
Okrivljenici se stavlja na teret da je od studenog 2015. do veljače 2017. godine, u Tribunju, kao zaposlenica jednog poduzeća ovlaštena i za obavljanje poslova za jednu banku; u nakani da se znatno nepripadno imovinski okoristi; novčana sredstva koja su klijenti, njih petero, imali na računima te banke, bez njihova znanja i odobrenja popunjavala naloge za isplatu u kojima je neistinito upisala da su tim osobama s njihovih računa isplaćena novčana sredstva, te se potpisala u ime tih osoba i onda si je isplatila ukupno 158.000,000 kuna.
Kad je jedan od klijenata zatražio isplatu novca s računa, okrivljenica je, znajući da ga nema na računu, naručila od službe trezora novčana sredstva kako bi ih mogla isplatiti, a kad ih je dobila, isplatila ih je klijentu, a potom je, tereti ju se, u cilju opravdanja traženja novčanih sredstava, u informacijskom sustavu prikazala kako su joj ta sredstva bila potrebna za otkup valute u iznosu od 4.609,37 kune, pa je i taj novac uzela za sebe. Na opisani je način oštetila poduzeće poslodavca za iznos od ukupno 162.609,37 kuna.