Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku
Podignuta optužnica protiv 64-godišnjaka i 45-godišnjaka te protiv pravnih osoba zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku je, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana (1950. i 1969.) te protiv dvije pravne osobe sa sjedištem u Šibeniku zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 2. u svezi st. 1. Kaznenog zakona. (10. 6. 2014.)

Okrivljenicima se stavlja na teret da su od ljeta 2011. do kraja 2012. godine; kao vlasnici i direktori optuženih pravnih osoba, zajednički i dogovorno, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi za jednu pravnu osobu; u osam građevinskih poslova koje su obavljali za jednu javnu ustanovu, drugookrivljeni u ime svoje tvrtke ispostavljao privremene građevinske situacije u kojima je prikazivao veće količine izvedenih radova od onih koje su stvarno izvedene, a prvookrivljeni, čija je tvrtka obavljala nadzor na izvođenjem radova, priznavao i odobravao plaćanje po tako ispostavljenim privremenim građevinskim situacijama iako je bio svjestan da privremene građevinske situacije ne odgovaraju stvarnom stanju i da je u njima prikazana veća količina izvedenih radova (prikazana veća vrijednost radova). Na opisani način su tvrtki drugookrivljenika pribavili imovinsku korist, a javnu ustanovu oštetili za iznos od 116.200,42 kune.
U optužnici je temeljem čl. 77. ZKP-a u svezi čl. 1 st. 4. Zakona o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom ili prekršajem predloženo oduzimanje imovinske koristi, u naznačenom iznosu, od pravne osobe u vlasništvu prvookrivljenika.