Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku
Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv 51-godišnjakinje zbog zlouporabe položaja i ovlasti

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku je, nakon ispitivanja hrvatske državljanke (1966.), donijelo rješenje o provođenju istrage zbog osnovane sumnje da je počinila kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 291 st. 2. u svezi st. 1. Kaznenog zakona/11. (10. 7. 2017.)
Postoji osnovana sumnja da je 51-godišnjakinja 17. ožujka 2005. u Šibeniku, postupajući u svojstvu ravnateljice jedne ustanove; s ciljem da si pribavi znatnu protupravnu imovinsku korist, a protivno odredbi zakona i odluci te ustanove od 26. rujna 2003.; donijela odluku kojom si je kao ravnateljici te ustanove i zaposlenici uvela naknadu za pripravnost, iako ona kao ravnateljica i zaposlenica nije bila niti je mogla biti u pripravnosti, već samo drugi zaposlenici raspoređeni u određenoj službi, a zatim si svaki mjesec kao ravnateljica odobravala isplatu naknade za pripravnost zajedno s redovitom plaćom. Naknadu je primala sve do veljače 2014. godine kada je nadređeni zavod provodeći nadzor nad radom te ustanove utvrdio da nezakonito prima naknadu za pripravnost i kada je ustanovi naloženo da joj obustavi daljnju isplatu za pripravnost te je ustanovi izrečena opomena. U navedenom vremenu joj je, na ime takve pripravnosti, isplaćeno 377.440,26 kuna u neto iznosu, dok je ustanova uz navedeni neto iznos uplaćivala doprinose, poreze i prireze pa je oštećena za ukupan novčani iznos od 607.886,25 kuna.
Kad je nadležna policijska uprava sredinom 2016. godine na navedene okolnosti započela s kriminalističkim istraživanjem i izvidima, postoji osnovana sumnja da je okrivljenica, s ciljem prikrivanja kaznenog djela i prikazivanja da je upravno vijeće ustanove odobrilo da joj se isplaćuje naknada za pripravnost, iz ureda šefice računovodstva ustanove uzela i u svom uredu sakrila zapisnike sa sjednica upravnog vijeća ustanove iz 2005. godine. Zatim je od šefice računovodstva pisanim putem zatražila dostavu zapisnika, a nakon što ih ova u svom uredu nije pronašla i nije ih mogla dostaviti, osnovano se sumnja da joj je izrekla opomenu pred otkaz ugovora o radu, prikazujući da je šefica računovodstva izgubila zapisnike.