Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku
Priveden 34-godišnjak zbog dovođenja u opasnost života i imovine i nedozvoljenog izvoza kulturnog dobra

U Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku je 13. veljače priveden hrvatski državljanin (1984.) zbog osnovane sumnje da je počinio kaznena djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz čl. 215. st. 1. Kaznenog zakona i oštećenja i nedozvoljenog izvoza kulturnog dobra iz čl. 319. st. 1. i st. 3. KZ-a. (13. 2. 2018.)

Postoji osnovana sumnja da je 11. veljače 2018. oko 00,30 sati u Šibeniku; nakon verbalnog sukoba s konobarom i vlasnikom u jednom ugostiteljskom lokalu zbog računa za piće prije desetak dana; na benzinskoj postaji kupio upaljač i PVC kanistar u koji je natočio oko deset litara goriva pa se nakon isteka radnog vremena vratio do ugostiteljskog lokala, gdje je složio na hrpu štekat, stolice, stolove i suncobrane, polio ih benzinom i zapalio upaljačem. Opisanim je, osnovano se sumnja, izazvao požar u kojem je u potpunosti izgorio štekat lokala, pukla stakla na vratima i prozoru, nagorio zvučnik koji je bio u lokalu pored ulaznih vrata, a unutrašnjost u potpunosti zacrnjena dimom. S obzirom da je kamena kuća u kojoj je lokal zaštićeno kulturno dobro i kao takva upisana u registar kulturnih dobara, osnovano se sumnja da su na kamenoj fasadi djelovanjem požara nastala oštećenja u vidu crnila i napuknuća kamena, pa je time vlasnicima kuće i lokala pričinjena šteta u ukupnom iznosu od oko 380.000,00 kuna.
Nakon što je osumnjičenik ispitan, Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku je podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Šibeniku prijedlog da se osumnjičeniku odredi istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i opasnosti da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke.