Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku
Podignuta optužnica protiv 55-godišnjaka zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvornja poslovene isprave

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Šibeniku optužnicu  protiv hrvatskog državljanina (1959.) zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju  iz čl. 246 st. 2 u svezi st. 1 Kaznenog zakona i kaznenog djela krivotvorenja službene ili poslovne ispave iz čl. 279 st. 1 KZ-a. (14. 3. 2014.)

Okrivljeniku se stavlja na teret da je od siječnja 2008. do prosinca 2012. godine u Kninu, kao predsjednik jedne udruge i upravitelja jedne zadruge; s ciljem pribavljanja znatne protuprvne imovinske koristi, iskorištavajući okolnost da je jedini bio ovlašen za zatupanje udruge i zadruge za podizanje novca s njihovih žiro-računa, bez bilo kakve pravne osnove sa žiro računa udruge i žiro-računa zadruge otvorenih u jednoj banci podizao novac i prisvojio si iznos od 1,480.659,85 kuna.
Tereti ga se da je istovremeno s ciljem da prikrije podizanje novca sa žiro-računa i prisvajanja  izradio lažna pisana godišnja financijska izvješća udruge i zadruge za razdoblje od 2008. Do 2011. godine prikazujući u njima znatno manje iznose prihoda i rashoda od stvarnih, a zatim ih potpisao i ovjerio službenim pečatom te ta lažna izvješća dostavio nadležnom uredu državne revizije i porezne uprave.
U optužnici je predloženo da se okrivljeniku temeljem čl. 77. st. 1. KZ-a u svezi čl. 4. st. 1. Zakona o postupku oduzimanje imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem, oduzme imovinska korist ostvarena kaznenim djelom u iznosu od 1,480.659,85 kuna.