Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku
Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv 66-godišnjaka

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1952.) zbog osnovane sumnje da je počinio tri kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. Kaznenog zakona te tri kaznena djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz čl. 279. st. 1. KZ-a. (16. 2. 2018.)
Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik od 24. travnja 2012. do 15. svibnja 2013. u Oroslavlju, kao direktor i osoba ovlaštena za zastupanje poduzeća sa sjedištem u Murteru; u nakani da pribavi znatnu nepripadnu imovinsku korist drugim trima poduzećima; sklopio sa tim poduzećima četiri ugovora o kupoprodaji stanova te ugovorio da će kupcima tih stanova po njihovoj isplati cjelokupne ugovorene kupoprodajne cijene dopustiti da, temeljem tih ugovora, kao i njegove posebne pisane potvrde da su kupoprodajne cijene u cijelosti isplaćene, oni u zemljišnim knjigama obaviti prijenos vlasništva s imena prodavatelja na svoje ime. Unatoč ugovorenom, kao i znajući da su mu ta poduzeća isplatila samo dio kupoprodajnih cijena i da mu ostatak nikada neće isplatiti, osnovano se sumnja da je okrivljenik sastavio potvrde o obavljenom plaćanju i tabularne izjave u kojima je neistinito naveo kako su mu ta poduzeća u cijelosti isplatila ugovorene kupoprodajne cijene. Sve je potpisao i ovjerio pečatom svog poduzeća nakon čega su se ta poduzeća upisala kao vlasnici stanova u zemljišnim knjigama, a da nisu u cijelosti isplatili ostatak kupoprodajne cijene.
Osnovano se sumnja da je na opisani način pribavio tim poduzećima iznos od ukupno 505.457,95 kuna oštetivši svoje poduzeće.