Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku
Dopuna priopćenja u predmetu ratnog zločina na području Općine Promina

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku je 13. rujna 2012. na svojoj internetskoj stranici izvijestilo da je Vrhovni sud Republike Hrvatske uvažio žalbu ovog državnog odvjetništva protiv presude Županijskog suda u Šibeniku kojom je optuženi G. A. bio oslobođen od optužbe da bi počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ-a RH, odnosno ukinuo prvostupanjsku presudu i predmet vratio sudu prvog stupnja na ponovno suđenje. (16. 3. 2015.)

Sukladno zakonskim odredbama pred nadležnim Županijskim sudom u Splitu je proveden ponovljeni postupak te je zaključena glavna rasprava u prisutnosti optuženika nakon čega je 13. ožujka 2015. objavljena presuda kojom je optuženik proglašen krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od osam godina. Državno odvjetništvo će o podnošenju žalbe odlučiti po primitku pisanog otpravka presude.

Podsjećamo, optuženika se optužnicom teretilo da je od kraja 1991. do 1994. godine u Suknovcima i Oklaju, na tada privremeno okupiranom području Općine Promina, kao pripadnik srpskih paravojnih postrojbi; protivno pravilima međunarodnog prava; fizički zlostavljao i tukao civilno stanovništvo starije životne dobi hrvatske nacionalnosti, a jedan je stariji muškarac preminuo zbog zadobivenih ozljeda. Također, teretilo ga se da je jednu stariju žensku civilnu osobu silovao, a jednu pokušao silovati te da je civilima prijetio, zastrašivao ih, terorizirao i pljačkao njihovu imovinu.