Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku
Ispitan osumnjičenik zbog izazivanja prometne nesreće i nepružanja pomoći

Dežurni zamjenik u Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku ispitao je 16. travnja 2017. osumnjičenog hrvatskog državljanina (1994.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu iz članka 227. stavka 1. i 4. Kaznenog zakona i kazneno djelo nepružanja pomoći iz članka 123. stavka 2. Kaznenog zakona. (17. 4. 2017.)
Postoji osnovana sumnja da je 15. travnja 2017. oko 12,14 sati na državnoj cesti Drniš-Knin, upravljao osobnim automobilom šibenskih registracijskih oznaka u smjeru Knina, protivno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama odnosno pod utjecajem alkohola, svjestan da u takvom stanju ne može sigurno upravljati vozilom i pristajući da time ugrozi druge sudionike u prometu. Osnovano se sumnja da u takvom stanju bitno smanjenih vozačkih sposobnosti, dolaskom u naseljeno mjesto Siverić nije prilagodio brzinu kretanja savladavanju nepreglednog zavoja u lijevo zbog čega je izgubio kontrolu nad upravljanjem i s kolnika vozilom prešao na zemljanu površinu uz desni rub kolnika, a potom na betonski propust za vodu, kojim se kretao, okrenut mu leđima, pješak (1932.). Uslijed toga je prednjim desnim dijelom vozila udario u pješaka koji je od siline udarca odbačen na prednje vjetrobransko staklo automobila, a zatim s automobila odbačen u dvorište njegove obiteljske kuće gdje je udario u metalnu konstrukciju od koje se odbio i pao u vrt pored betonskog zida. Oštećeni pješak zadobio je  višestruke teške tjelesne ozljede od kojih je preminuo.
Ujedno, postoji osnovana sumnja da je osumnjičenik neposredno nakon nesreće nastavio vožnju prema Kninu, svjestan da je udario u pješaka i da je ovaj odbačen u dvorište te se nije zaustavio i pružio mu pomoć, iako je to bio u mogućnosti napraviti bez da sebe i druge ozbiljno ugrozi.
Državno odvjetništvo je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv 23-godišnjaka zbog osnovane sumnje na počinjenje navedenih kaznenih djela te je sucu istrage Županijskog suda u Šibeniku predložilo da protiv okrivljenika odredi istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (čl. 123. st. 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku).