Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku
Podnijeta žalba na presudu zbog odluke o visini kazne izrečene optuženiku

U kaznenom predmetu u kojem je podignuta optužnica protiv hrvatskog državljanina  (1959.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 2. i 1. Kaznenog zakona i krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz čl. 279. st. 1. KZ-a, Vrhovnom sudu Republike Hrvatske je podnijeta žalba protiv prvostupanjske presude Županijskog suda u Šibeniku zbog odluke o visini izrečene kazne optuženiku. (17. 12. 2014.)
Prvostupanjskom presudom optuženik je proglašen krivim i osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i deset mjeseci, a ujedno mu je izrečena i sigurnosna mjera zabrane potpunog obavljanja dužnosti odgovorne osobe u pravnoj osobi u trajanju od tri godine te je od njega oduzeta imovinska korist u iznosu od 1,450.359,85 kuna.
Optužnicom ga se tereti da je od siječnja 2008. do prosinca 2012. godine u Kninu, kao predsjednik jedne udruge i upravitelj jedne zadruge; s ciljem pribavljanja znatne protupravne imovinske koristi; sa žiro-računa udruge i žiro-računa zadruge otvorenih u jednoj banci, podizao novac i prisvojio ga za sebe, te da je istovremeno; s ciljem da isto prikrije; izradio lažna pisana godišnja financijska izvješća udruge i zadruge za razdoblje od 2008. do 2011. godine prikazujući u njima znatno manje iznose prihoda i rashoda od stvarnih, a zatim ih potpisao i ovjerio službenim pečatom i dostavio nadležnom uredu Državne revizije i Porezne uprave.