Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku
Podnijet istražni zahtjev protiv 63-godišnjaka zbog kaznenih djela protiv sigurnosti ljudi i imovine i sigurnosti prometa

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku podnijelo je Istražnom sucu Županijskog suda u Šibeniku istražni zahtjev protiv hrvatskog državljanina (1948.) zbog postojanja osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela izazivanja prometne nesreće iz čl. 272. st. 3. i 1. Kaznenog zakona i nepružanja pomoći osobi koja je teško tjelesno ozlijeđena u prometnoj nesreći iz čl. 273. st. 1. KZ-a. (19. 8. 2011.)

Postoji osnovana sumnja da je 63-godišnjak oko 11,25 sati 16. kolovoza 2011. upravljao kao zapovjednik motornom jahtom "Santa Marina" iz pravca Tribunja prema Hvaru u akvatoriju Primoštena, nedaleko otoka Barilac i Maslinovik, i to protivno odredbama Pomorskog zakonika i Pravilnika o izbjegavanju sudara na moru, odnosno glisirao je brzinom od najmanje 25 čvorova te je uključio automatski pilot a da potom više uopće nije nadzirao plovidbu u skladu sa dužnostima propisanima pravilima navigacije, pristajući da time ugrozi sigurnost drugih sudionika plovidbe na moru. Uslijed toga je pramčanim dijelom jahte u punoj plovidbenoj brzini naletio na lijevi krmeni dio trupa jedrilice lomeći pritom upravljačke mehanizme i druge uređaje na jedrilici, a potom cijelom dužinom prešao preko jedrilice. 
Talijanski državljani F. S. i M. P., koji su se u to vrijeme nalazili na jedrilici, zadobili su višestruke teške tjelesne ozljede i odbačeni su u more, a osnovano se sumnja da osumnjičeni 63-godišnjak, iako je bio svjestan da je uslijed naleta njegove jahte došlo do nesreće u kojoj su putnici jedrilice teško ozlijeđeni, ostavio ih je bez pomoći jer se nije vratio do jedrilice i nije poduzeo ni jednu radnju radi pružanja pomoći stradalim osobama.
U istražnom je zahtjevu predloženo da se protiv osumnjičenika odredi pritvor temeljem čl. 102. st. 1. toč. 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku (opasnost od utjecaja na svjedoke i opasnost od ponavljanja istih ili sličnih kaznenih djela).