Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku
Podignuta optužnica protiv D. P. zbog teškog ubojstva i pokušaja silovanja

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim  sudom u Šibeniku, Vijeće za mladež, optužnicu protiv hrvatskog državljanina D. P. (1969.) zbog počinjenja kaznenog  djela teškog ubojstva iz čl. 91. toč. 1. i 5. Kaznenog zakona, kaznenog  djela  silovanja u pokušaju iz čl. 188. st. 4. i 1. KZ-a u vezi čl. 33. st. 1. KZ-a i kaznenog djela silovanja u pokušaju iz čl. 188. st. 1. u vezi čl. 33. st. 1. KZ-a. (21. 11. 2011.)
Okrivljeniku se stavlja na teret da je oko 10 sati 7. lipnja 2011. na cesti Split-Drniš upravljao tegljačem iz smjera Splita prema Zagrebu i dolaskom na križanje ceste Split-Drniš-Zagreb kod mosta na rijeci Čikoli ugledao maloljetnicu A. B. koja je stopirala, nakon čega se kamionom okrenuo i stao te je povezao. Tereti ga se da se u jednom trenutku, vozeći prema Splitu, zaustavio u namjeri da sa maloljetnom A. B. protiv njene volje uporabom sile ostvari spolni odnos; a kako u tome nije uspio, u cilju da onemogući otkrivanje djela; usmrtio ju je te se potom odvezao do područja jezera Brljan na rijeci Krki i bacio njeno tijelo preko ograde u rijeku.
Nadalje, okrivljeniku se stavlja na teret da je oko 10 sati 28. lipnja 2010. na području Omiša, a nakon što je prethodno na južnom dijelu Splita kod benzinske postaje Lukoil u tegljač kojim je upravljao primio autostopisticu (1986.); u jednom trenutku zaustavio kamion na zemljanom proširenju uz cestu u namjeri da s njom protiv njene volje ostvari spolni odnos. Budući da u svojoj namjeri zbog niza okolnosti nije uspio, usprkos prijetnjama i uporabljenoj sili, oštećenicu je oko 12,30 sati ostavio kod Šestanovca.
U optužnici je  predloženo da se protiv okrivljenika  produlji pritvor temeljem čl. 102. st. 1. toč. 1., 3. i 4. ZKP-a, odnosno temeljem istih zakonskih osnova i razloga zbog kojih je i dosada bio određen.