Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku
Podignuta optužnica protiv 52-godišnjaka zbog prijevare u gospodarskom poslovanju

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku podiglo je 12. siječnja 2015. optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1963.) zbog počinjenja kaznenog djela prijevare u gospodarskom poslovanju iz čl. 293. st. 2. Kaznenog zakona. (22. 1. 2015.)

Okrivljeniku se stavlja na teret da je od 21. siječnja do 22. srpnja 2008. u Šibeniku u svojstvu direktora trgovačkog društva; nakon što je prethodno 6. travnja 2007. kao vlasnik obrta s Gradom Šibenikom zaključio ugovor o kupoprodaji građevinske parcele na području Gospodarske zone Podi za iznos od 100.000,00 eura pod uvjetom izgradnje pogona za proizvodnju aluminijskih traka i proizvodnju fleksibilnih cijevi od aluminija; 21. siječnja 2008. sklopio ugovor o prijenosu kupoprodajnog ugovora na svoje trgovačko društvo.
Tereti ga se da je pritom neistinito uvjerio gradonačelnicu kao njenog predstavnika kako je prijenos iste nekretnine s obrta na trgovačko društvo isključivo u funkciji ostvarivanja investicijskog programa temeljem kojeg je na obrt nekretnina i knjižena, uz uvjet, rok i ograničenje prava vlasništva iz odgovarajućeg članka kupoprodajnog ugovora, iako je unaprijed odlučio da nekretninu za to uopće ne upotrijebi, već da je hipotekarno optereti radi osiguranja vraćanja kredita koji su prethodno odobreni njegovom obrtu za druge svrhe, a da iste kredite ne otplati.
Kada je gradonačelnica potpisala ugovor o prijenosu ugovora i izdala odobrenje kojim Grad Šibenik odobrava upis hipoteke na toj nekretnini, okrivljenika se tereti da je 22. srpnja 2008. u Šibeniku, zaključio s jednom bankom Opći ugovor i sporazum o osiguranju za sve ranije zaključene ugovore o kreditima za obrt u iznosu od 5,000.000,00 kuna i za sve buduće ugovore o kreditima za trgovačko društvo koje će društvo zaključiti do 31. ožujka 2015. u ukupnom iznosu od 960.000,00 eura.
Tim je ugovorom okrivljenik, radi osiguranja svih tražbina banke, dozvolio upis hipoteke na jednoj čestici, temeljem kojeg je banka; zbog nepodmirenja kreditnih obveza njegovog trgovačkog društva; 6. veljače 2012. ishodila rješenje o ovrsi kojim je određena ovrha na istoj nekretnini radi naplate novčane tražbine u iznosu od 5,395.117,14 kuna. Navedeno je učinio iako nije ispunio obvezu iz kupoprodajnog ugovora sa Gradom izgradnjom proizvodnog pogona radi čega Grad Šibenik; iako prijedlogom od 29. kolovoza 2011. ishodio uknjižbu svog prava vlasništva; ne može raspolagati istom nekretninom sve do namirenja tražbine banke čime je Grad Šibenik oštećen za najmanje 100.000,00 eura u kunskoj protuvrijednosti.