Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku
Ispitan 24-godišnjak i određen istražni zatvor

U Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku je 20. travnja 2016. priveden 24-godišnji hrvatski državljanin zbog osnovane sumnje da je počinio kaznena djela protupravne naplate u pokušaju iz čl. 323. st. 1. i 2. KZ/11 u vezi s čl. 34. KZ/11. i dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom iz čl. 215. st. 1. KZ/11. (22. 4. 2016.)

Postoji osnovana sumnja da je 24-godišnjak od veljače do travnja 2016. godine u Šibeniku; u cilju naplate duga od 800,00 kuna; u više navrata prijetio oštećenom 32-godišnjem hrvatskom državljaninu da će mu zapaliti vozilo. Nakon što mu je oštećenik početkom travnja vratio dio duga od 300,00 kuna, osnovano se sumnja da je 24-godišnjak 12. travnja 2016. došao do gradskog predjela Meterize gdje je bilo parkirano vozilo marke VW Golf kojim se koristio oštećenik te sa zapaljivom tekućinom izazvao požar u kojem je vozilo u cijelosti izgorjelo, a vatra je zahvatila i susjedno vozilo marke Škoda Felicia parkirano s lijeve strane te manjim dijelom i vozilo marke Škoda Felicia parkirano s desne strane. Pravodobnom intervencijom vatrogasaca spriječeno je daljnje širenje požara na ostala parkirana vozila i okolne objekte, a nastala šteta iznosi najmanje 51.000,00 kuna.
Postoji osnovana sumnja i da je 24-godišnjak nakon navedenog događaja, oko 15,00 sati 14. travnja 2016. u Bilicama; uočivši parkirano vozilo u kojem je oštećenik sjedio na mjestu suvozača; prišao mu, otvorio vrata i izvukao ga iz automobila te ga počeo udarati po glavi i tijelu nanijevši mu više lakih tjelesnih ozljeda uz prijetnje da mu mora vratiti dug inače da će vidjeti što ga tek čeka.
Nakon ispitivanja osumnjičenika, zamjenica općinske državne odvjetnice je temeljem čl. 123. st. 1. toč. 2. i 3. ZKP-a sucu istrage podnijela prijedlog da se osumnjičeniku odredi istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoka i ponavljanja kaznenog djela. Sudac istrage mu je zbog tih osnova odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana.