Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku
Podignuta optužnica protiv 36-godišnjakinje zbog nekoliko kaznenih djela

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku je podiglo pred Općinskim sudom u Šibeniku optužnicu protiv hrvatske državljanke (1979.) zbog počinjenja dva kaznena  djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 3. i 1. KZ/97, povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga iz čl. 248. st. 1. i krivotvorenja službene ili poslovne  isprave iz čl. 279. st. 2. i 1. KZ/11. (24. 6. 2015.)

Optuženoj se stavlja na teret da si je od 8. svibnja 2013. do 31. siječnja 2014. kao ravnateljica jedne ustanove odobravala isplatu dnevnica i putnih troškova za  nastupe na probama i izvedbama u koprodukciji sa ustanovom u drugom gradu iako joj je bio osiguran smještaj i ugovoren autorski honorar za tu svrhu zbog čega nije imala pravo na isplatu dnevnica i putnih troškova. Tereti ju se da si je u istom razdoblju odobravala isplate dnevnica i putnih troškova temeljem putnih naloga sa neistinitim sadržajem čime si je, na štetu ustanove, pribavila nepripadnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 18.817,31 kunu.
Tereti ju se i da je od 23. studenog do 23. ožujka 2014. kao ravnateljica ustanove; protivno odluci o najmu prostora i opreme sa popisom i cjenikom opreme; mimo odobrenja grada kao osnivača ustanove, zaključila pet ugovora sa raznim društvima i udrugama koje su organizirale koncertne izvedbe raznih izvođača u prostoru ustanove pri čemu im je omogućila besplatno korištenje dvorane sa pratećom tehnikom uz besplatni angažman zaposlenika kazališta. Također, okrivljenica je odobrila i besplatno korištenje tehnike (rasvjete i razglasa) za svoj nastup kao i drugih izvođača na koncertu u organizaciji druge ustanove održanog 10. kolovoza 2012. na Roškom Slapu, čime je za ustanovu nastala šteta u ukupnom iznosu od najmanje 31.500,00 kuna.
Okrivljenicu se tereti da je 10. siječnja 2014. sastavila više ugovora o umjetničkom radu i ugovore o djelu sa glumcima i pomoćnim osobljem koji su se odnosili na njihovo sudjelovanje u dvije predstave izvođene tijekom 2013. godine, a u kojima je neistinito prikazala da će se glumcima isplatiti honorari za potrebe dodatnih priprema za izvedbe tih predstava u 2014. godini iako one nisu izvođene tijekom te godine.
Tereti ju se da kao ravnateljica ustanove nije od početka 2012. do siječnja 2014. godine vodila poslovne knjige koje je po zakonu morala voditi niti je računovodstvu unosila sve ispostavljene račune dobavljača kao i sklopljene ugovore o djelu i autorskom djelu već je  dobavljače upućivala da račune za obavljene usluge prema ustanovi ispostave sponzorima i donatorima ustanove, pri čemu nije prikazivala takve donacije kao prihode niti račune dobavljača kao rashode čime je onemogućila uvid gradskih službi u stvarno poslovanje ustanove.