Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku
Ispitana dvojica osumnjičenika i određen istražni zatvor

U Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku su 26. ožujka i 27. ožujka 2019. privedena dvojica hrvatskih državljana (1994. i 1990.) zbog osnovane sumnje da su počinili u stjecaju dva kaznena djela, i to kazneno djelo krivotvorenja isprave iz članka 278. stavak 1. Kaznenog zakona i kazneno djelo prijevare iz članka 236. stavak 2. u svezi stavka 1. KZ-a. (29. 3. 2019.)

Postoji osnovana sumnja da su od listopada 2018. do 5. ožujka 2019. u Šibeniku, saznavši da je preminuo vlasnik jednog stana u Šibeniku, 29-godišnjak koristeći osobne podatke 25-godišnjaka, izradio kupoprodajni ugovor iz kojeg bi proizlazilo da je stan prodan 25-godišnjaku te na njega stavio neistiniti pečat i potpis javnog bilježnika, kao i potpis preminulog vlasnika stana. Tako izrađeni kupoprodajni ugovor, osnovano se sumnja, podnijeli su zemljišnoknjižnom odjelu nadležnog općinskog suda uz prijedlog za upis prava vlasništva na predmetnom stanu, pa je temeljem kupoprodajnog ugovora proveden upis prava vlasništva na ime 25-godišnjaka. Osnovano se sumnja da su osumnjičenici potom taj isti stan prodali za iznos od 75.000,00 eura koji su zadržali za sebe.
Nakon što su osumnjičenici ispitani, Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku podnijelo je sucu istrage prijedlog da im se odredi istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i opasnosti od utjecaja na svjedoke. Prijedlog je sudac istrage prihvatio i obojici osumnjičenika odredio istražni zatvor u trajanju od po mjesec dana.