Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku
Ispitana četvorica osumnjičenika i određen istražni zatvor

U Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku su 28. kolovoza 2019. privedena četvorica hrvatskih državljana (2000., 1998., 1991. i 2000.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela nasilničkog ponašanja iz čl. 323.a. Kaznenog zakona, oštećenja tuđe stvari iz čl. 325. st. 1. KZ-a i pet kaznenih djela tjelesne ozljede iz čl. 117. st. 2. i 1. KZ-a, sve u svezi čl. 87. st. 21. KZ-a. (29. 8. 2019.)

Postoji osnovana sumnja da su 21. kolovoza 2019. oko 22.25 sati, zajedno i dogovorno te s drugim, za sada neutvrđenim, osobama došli u ugostiteljski objekt u Uzdolju znajući da se u njemu nalazi veći broj građana srpske nacionalnosti koji prate televizijski prijenos utakmice između klubova iz Srbije i Švicarske; s ciljem da se s njima obračunaju kao građanima srpske nacionalnosti i navijačima kluba iz Srbije. Osnovano se sumnja da su maskirani fantomkama, majicama i maramama te s raznim drvenim i metalnim predmetima u rukama ušli ugostiteljski objekt u kojem su bili vlasnik i osamnaest gostiju među kojima i djeca, pa su uz razne pogrdne riječi počeli razbijati inventar i fizički nasrnuli na prisutne goste. U događaju je više gostiju zadobilo tjelesne ozljede, a nastala šteta se procjenjuje na iznos od 25.000,00 kuna, a osumnjičenici su se nakon toga udaljili u nepoznatom smjeru.
Nakon što su osumnjičenici ispitani, Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku predložilo je sucu istrage Županijskog suda u Šibeniku da im se odredi istražni zatvor zbog opasnosti da će ometati kazneni postupak i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Sudac istrage je prijedlog prihvatio i odredio im istražni zatvor.