Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku
Podignuta optužnica protiv 61-godišnjaka zbog zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službene isprave i povrede vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Šibeniku optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1954.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 291. st. 2. u svezi st. 1. KZ-a, krivotvorenja službene isprave iz čl. 279. st. 2. u svezi st. 1. KZ-a i povrede obveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga iz čl. 248. st. 1. KZ-a. (30. 1. 2015.)

Okrivljeniku se stavlja na teret da je od 2005. do 2012. godine, kao tajnik i predsjednik nogometnog kluba; koji je uz to obavljao i blagajničke poslove; svojom usmenom odlukom ukinuo do tada važeću naplatu članarine od igrača svih uzrasta, osim seniora, putem uplate na žiro-račun kluba i naložio da se članarina plaća u gotovini, na ruke trenerima kluba, bez evidentiranja kroz poslovne knjige kluba i bez polaganja prikupljenog novca od članarine na žiro račun kluba. Tako prikupljeni novac od članarine su treneri kluba; uz okrivljenikovo odobrenje; zadržavali za sebe, iako prikupljeni novac nisu smjeli zadržati jer nisu imali pravo na nikakvu naknadu osim naknade za troškove prijevoza. Na opisani način je petorici trenera kluba; po odbitku dijela naknade za troškove prijevoza; okrivljenik pribavio nepripadnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 637.920,00 kuna.
Ujedno, tereti ga se da je nakon toga sa žiro računa kluba predizao novac za troškove prijevoza trenera koji im nije isplaćivao već ga je neosnovano zadržavao za sebe. Radi pravdanja podignutog novca sa žiro računa u poslovnim knjigama, tereti ga se da je sastavljao najprije do studenog 2006. godine lažne obračune putnih naloga za upotrebu privatnog automobila u službene svrhe, a nakon toga sastavljao lažne mjesečne obračune isplate troškova prijevoza trenerima kluba. Na tim obračunima je ishodio potpise trenera koji su stavili svoje potpise na te obračune jer su prethodno primili i zadržali novac od članarine.
Tereti ga se da je na mjesečnim obračunima troškova prijevoza za 2008. godinu za dvojicu trenera u rubrici "primio" krivotvorio njihove potpise, tako da je na prethodno opisan način za sebe pribavio nepripadnu imovinsku korist u iznosu od 152.174,00 kuna, a nogometnom klubu prouzročio štetu od 790.094,00 kuna.
U optužnici je predloženo da se od okrivljenika i trenera kluba; temeljem čl. 77. st. 1. KZ-a u svezi čl. 4. st. 1. Zakona o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem; oduzme imovinska korist ostvarena kaznenim djelima u iznosu od 790.094,00 kuna.