Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku
Podnijet zahtjev za proširenje istrage u vezi zlostavljanja civila u zatvoru u Staroj bolnici u Kninu

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku je podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Šibeniku zahtjev za proširenje istrage protiv četiri osobe (1964., 1961., 1965. i 1971.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ-a RH. (13. 1. 2014.)
U vezi ratnih zločina u Okružnom zatvoru u staroj bolnici u Kninu već se vodi istražni postupak protiv više osoba, a zahtjev za proširenje istrage je podnijet na osnovu nove kaznene prijave PU šibensko-kninske zbog novootkrivenog kaznenog djela ratnog zločina na štetu civila hrvatske nacionalnosti (1912.) i to protiv tri osobe protiv kojih je u tijeku istraga pred Županijskim sudom u Šibeniku te nisu dostupne hrvatskim tijelima, i još jedne osobe odnosno hrvatskog državljanina (1971.).
Postoji osnovana sumnja da su trojica osumnjičenika (1961., 1965. i 1971.) kao zatvorski čuvari, protivno pravilima međunarodnog prava, od kraja rujna 1991. do kraja  studenog 1991. godine u navedenom zatvoru u Kninu, fizički i psihički zlostavljali i mučili navedenog civila, nanoseći mu tjelesne ozljede i doveli ga u teško zdravstveno stanje da je nedugo po puštanju iz zatvora preminuo od zadobivenih ozljeda.
Osnovano se sumnja da je jedan od osumnjičenika (1964.) odgovoran po zapovjednoj odgovornosti.
Protiv osumnjičenog počinitelja (1971.) koji je uhićen 10. siječnja 2014. i zadržan nakon ispitivanja, sucu istrage Županijskog suda u Šibeniku je predloženo određivanje pritvora zbog opasnosti od bijega, dok je protiv ostalih osumnjičenika već ranije određen pritvor i izdane su tjeralice.