Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku
Priveden maloljetnik zbog šest dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom

Nakon kaznene prijave koju je podnijela Policijska uprava šibensko-kninska, sucu za mladež Općinskog suda u Šibeniku priveden je hrvatski državljanin (2000.) zbog osnovane sumnje da je počinio šest kaznenih djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz čl. 215. st. 1. Kaznenog zakona. (25. 8. 2017.)

Postoji osnovana sumnja da je maloljetnik u šest navrata od 9. siječnja 2017. do 23. kolovoza 2017. na području Žagrovića; u namjeri izazivanja požara da bi ih nakon toga mogao promatrati; pomoću povećala djelovanjem toplinske energije kao i upaljača, potpaljivao suhu travu i nisko raslinje te time izazvao požare u blizini kuće, željezničkog mosta i na otvorenom prostoru. Kada se požar proširio na otvoreni prostor, borovu šumu i nisko raslinje, maloljetnik se udaljio s mjesta događaja i promatrao kako vatrogasci uz pomoć kanadera gase požare. Opisanim postupanjem je prouzročio štetu u ukupnoj vrijednosti od oko 1.400.000,00 kuna.

Nakon što je sutkinja za mladež Općinskog suda u Šibeniku ispitala maloljetnika, zamjenica općinske državne odvjetnice za mladež je predložila da se maloljetniku odredi istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Sutkinja za mladež je odbila prijedlog i prema maloljetniku odredila privremenu mjeru odnosno privremeni smještaj u ustanovu socijalne skrbi.
Po primitku pisanog otpravka ove odluke sutkinje za mladež, Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku će uložiti žalbu.