Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku
Određen istražni zatvor protiv dvoje osumnjičenika

U Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku su 21. prosinca 2018. privedeni talijanski državljanin (1969.) i rumunjska državljanka (1979.) zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma u pokušaju iz članka 326. stavka 1. u svezi  članka 34. Kaznenog zakona. (26. 12. 2018.)

Postoji osnovana sumnja da su 20. prosinca 2018. na području Golubića, nakon što su prethodno s nepoznatim osobama dogovorili da za točno neutvrđeni novčani iznos državljane Pakistana bez putnih isprava omoguće ilegalno kretanje i izlazak iz Republike Hrvatske, na način da ih, nakon što isti migranti pješke nezakonito pređu državnu granicu između  Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, vozilom dočekaju na području Golubića, a potom dalje prevezu na zasada neutvrđeno mjesto. Osumnjičeni 49-godišnjak parkirao je teretni automobil francuskih nacionalnih oznaka i ostavio ga otključanog s ključevima u bravi volana na dogovorenoj lokaciji kako bi migranti mogli ući u nj. Nakon toga je s osumnjičenom 39-godišnjakinjom otišao u Knin čekati dojavu da su navedeni migranti prešli državnu granicu. Po primitku dojave, osobnim automobilom dovezli su se do kombija parkiranog na dogovorenoj lokaciji kako bi migrante odvezli dalje, no tamo su ih dočekali policijski službenici.
Nakon što su osumnjičenici ispitani, Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku predložilo je sucu istrage Županijskog suda u Šibeniku da im se odredi istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i zbog opasnosti od bijega. Sudac istrage prihvatio je prijedlog i odredio istražni zatvor.