Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku
Podignuta optužnica protiv 24-godišnjaka zbog izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu i nepružanja pomoći

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku je 15. travnja 2019. podiglo pred Općinskim sudom u Šibeniku optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1995.) zbog počinjenja kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz članka 227. stavak 3. u svezi stavka 1. Kaznenog zakona i kaznenog djela nepružanja pomoći iz članka 123. stavak 2. KZ-a. (17. 4. 2019.)

Okrivljenika se tereti da je 16. siječnja 2019. u popodnevnim satima u Šibeniku; protivno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama i prije stjecanja prava na samostalno upravljanje motornim vozilom; upravljao neregistriranim i neosiguranim motociklom Ulicom kralja Zvonimira iz smjera juga prema sjeveru, te dolaskom do obilježenog pješačkog prijelaza, vozio brzinom od oko 70 do 80 km/h koja nije bila sigurnosna brzina za pravovremeno zaustavljanje vozila radi propuštanja pješaka koji su stupili na pješački prijelaz. Zbog takvog načina vožnje okrivljenik je motociklom, tereti ga se, udario u pješaka koji je preko pješačkog prijelaza prelazio istu cestu iz smjera istoka u smjeru zapada te se u tom trenutku nalazio na sredini prijelaza. Uslijed udara pješak je pao na kolnik i zadobio osobito teške i po život opasne tjelesne ozljede, a okrivljenik je nastavio nekontrolirano voziti po nogostupu pa je motociklom udario u obližnji betonski zid i pobjegao s mjesta prometne nesreće, bez da je pružio pomoć ozlijeđenom pješaku. 
U optužnici je predloženo da se okrivljeniku produlji trajanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.