Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Zakon o državnom odvjetništvu

Članak 6. Zakona o državnom odvjetništvu (Narodne novine broj 67/2018):

Zabranjen je svaki oblik utjecaja, a posebno svaki oblik prisile prema državnim odvjetnicima i zamjenicima državnih odvjetnika, zlouporaba javnih ovlasti i osobnog utjecaja te korištenje medija i javnih istupanja u predmetima kaznenih djela koja se progone po službenoj dužnosti i u predmetima u kojima državni odvjetnik odnosno zamjenik državnog odvjetnika izvršava svoje ovlasti i dužnosti u zaštiti imovine Republike Hrvatske.

 
 

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Informacija o ishodu postupanja u četiri predmeta po inicijativi Povjerenstva za odlučivanje sukoba interesa

 
 
Državno odvjetništvo Republike Hrvatske u posljednje je dvije godine zaprimilo ukupno (samo) pet inicijativa za podnošenje zahtjeva za preispitivanje zakonitosti pravomoćne presude Visokog upravnog suda Republike Hrvatske donesenih u upravnom sporu u kojem je predmet ispitivanja zakonitosti bila odluka Povjerenstva za odlučivanje sukoba interesa, od kojih je Povjerenstvo za odlučivanje sukoba interesa dalo inicijativu u njih četiri. (23. 9. 2021.) 
više

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Pohvaljena dosadašnja dobra suradnja državnih odvjetništava

 
 
Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske Zlata Hrvoj-Šipek, Ravnateljica Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Vanja Marušić i voditelj Kaznenog odjela Državnog odvjetništva Republike Hrvatske te Glavni državni odvjetnik Republike Slovenije Drago Šketa i voditeljica Specijaliziranog državnog odvjetništva Darja Šlibar te suradnici održali su svoj prvi zajednički sastanak na kojem je pohvaljena dosadašnja dobra suradnja između državnih odvjetništava Hrvatske i Slovenije. (16. 9. 2021.) više

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
DORH ne raspolaže ni jednom slikom supruga Glavne državne odvjetnice Republike Hrvatske

 
 
Zidovima zgrade Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH) u Gajevoj ulici u Zagrebu ne dominiraju slike supruga Glavne državne odvjetnice Republike Hrvatske Zlate Hrvoj-Šipek, već slike dugogodišnjeg zamjenika Glavnog državnog odvjetnika, umirovljenog 2012. godine, Petra Pulišelića koji ih je poklonio Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske. (16. 8. 2021.)
više

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Nema zakonske osnove za postupanje Državnog odvjetništva Republike Hrvatske

 
 
Na temelju članka 51. stavak 1. Zakona o državnom odvjetništvu (NN broj 67/18) i članka 183. stavak 1. Poslovnika državnog odvjetništva (NN 128/19) i nakon uvida u spis Visokog upravnog suda Republike Hrvatske te mišljenja sjednice Građansko-upravnog odjela Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, donijeta je odluka kako u konkretnom predmetu nema zakonske osnove za postupanje Državnog odvjetništva Republike Hrvatske temeljem članka 78. Zakona o upravnim sporovima (Narodne novine broj 20/10, 143/12, 152/14, 94/16 – OiRUSRH i 29/17) povodom podnesenog zahtjeva za izvanredno preispitivanje zakonitosti presude navedenog suda. (11. 6. 2021.) više

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Dodijeljena državnoodvjetnička priznanja i obilježen Dan državnog odvjetništva

 
 
Iza državnog odvjetništva je jedna izuzetno teška godina koja je zbog koronavirusa i potresa dovela do promjene organizacije rada i prilagodbe rada novim uvjetima, istaknula je Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske Zlata Hrvoj-Šipek prilikom otvorenja XVII. Savjetovanja Glavne državne odvjetnice sa županijskim i općinskim državnim odvjetnicima i dodala da je državno odvjetništvo, uz to, odradilo velik posao glede primjene novog Poslovnika državnog odvjetništava i rada s novim upisnicima te novog načina statističkog praćenja rada i dogradnje CTS-a što je tražilo od svih ulaganje dodatnih napora. (24. 5. 2021.)
više

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Glavna državna odvjetnica nije tražila osobne podatke članova određene udruge

 
 
Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske nije nikada tražila od zamjenika glavnog državnog odvjetnika protiv kojeg je pokrenut stegovni postupak, otkrivanje osobnih podataka članova udruge slobodnih zidara. (30. 4. 2021.) više

Etičko povjerenstvo
Mišljenje Etičkog povjerenstva nije zakašnjelo kao što nije zakašnjelo ni pokretanje stegovnog postupka

 
 
Izjave i navodi objavljeni u sredstvima javnog priopćavanja kako je pokretanje stegovnog postupka protiv zamjenika Glavne državne odvjetnice Republike Hrvatske zakašnjelo te nameću zaključak da bi se nešto pokretalo sa zadrškom nisu točne i nisu utemeljene na činjenicama jer Povjerenstvo svoje odluke i mišljenja ne donosi preko noći i samo da pročita navode u medijima ili u komentarima. (30. travanj 2021.) više

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Obavijest strankama

Od 1. lipnja 2020. stranke neposredno mogu predati podneske u Pisarnicu za prijem i otpremu pošte u vremenu od 9,00 do 12,00 sati svakim radnim danom.

Prilikom primanja stranaka poštivat će se sve odluke, preporuke i upute Stožera civilne zaštite i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo uz održavanje socijalne distance.

Stranke se također mogu obratiti ovom državnom odvjetništvu putem e-maila na adresu elektroničke pošte pisarnica@dorh.hr ili na brojeve telefona navedene na web stranici DORH-a.