Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv jednog okrivljenika

USKOK je na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a donio rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1967.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja mita i zlouporabe položaja i ovlasti. (1.8.2014.)
Osnovano se sumnja da je okrivljenik, kao inspektor zaštite na radu Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Ispostava Koprivnica, od 13. lipnja do 31. srpnja 2014., u Križevcima, nakon što je obavio inspekcijski nadzor u jednom društvu, od direktora tog društva zatražio da mu mjesečno, počevši od kolovoza 2014. pa nadalje, isplaćuje 3.000,00 kuna kako prilikom inspekcijskih nadzora ne bi poduzimao zakonom propisane radnje radi sankcioniranja utvrđenih nezakonitih postupanja iz domene zaštite na radu, na što je direktor društva pristao i okrivljeniku, sukladno dogovoru, 31. srpnja 2014. predao 3.000,00 kuna.
Osim navedenog, okrivljenik je, koristeći saznanja o vremenu i mjestu provođenja inspekcijskih nadzora, nazvao djelatnika jednog društva i obavijestio ga kad će u njegovom društvu inspektori rada i zaštite na radu obaviti inspekcijski nadzor te ga uputio što se treba poduzeti kako bi se izbjeglo sankcioniranje nepravilnosti utvrđenih inspekcijskim nadzorom.
USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika.