Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv 21 okrivljenika, 10 trgovačkih društava i jedne udruge

Na temelju rezultata provedenih izvida, tijekom kojih je USKOK u ovom iznimno složenom i opsežnom predmetu koordinirao postupanja Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija, Policijskog nacionalnog Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i Policijske uprave zagrebačke, te po dovršetku izvida podnesenih kaznenih prijava Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija i Policijske uprave zagrebačke, USKOK je donio rešenje o provođenju istrage protiv 21 hrvatskog državljana (1978., 1973., 1976., 1969., 1968., 1974., 1986., 1973., 1960., 1966., 1953., 1982., 1976., 1964., 1973., 1966., 1981., 1967., 1954., 1968., 1986.), 10 trgovačkih društava i jedne udruge zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja. (2.2.2017.)
Osnovano se sumnja da su I. okr., kao odgovorna osoba u šest  trgovačkih društava, i II. okr., kao odgovorna osoba u četiri trgovačka društva, od početka 2009. godine do siječnja 2017. godine, na području Zagreba i Zagrebačke županije, u zajedničko djelovanje povezali III. okr., odgovornu osobu u dva trgovačka društva, IV. okr., odgovornu osobu u jednom trgovačkom društvu, V. okr., odgovornu osobu u dva trgovačka društva, VI. okr., odgovornu osobu u jednom trgovačkom društvu, VII. okr., odgovornu osobu u jednom trgovačkom društvu, i VIII. okr., predsjednika jedne udruge, radi pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi za sebe i druge izvlačenjem novca iz većeg broja trgovačkih društava na temelju nevjerodostojnih faktura koje će im izdavati.
U cilju realizacije plana grupe, I. i II. okr., a po njihovim uputama i III. okr., pronalazili su odgovorne osobe trgovačkih društava koje su bile zainteresirane da na štetu svojih trgovačkih društava ostvare nepripadnu imovinsku korist za sebe i druge plaćanjem fiktivnih faktura koje će im ispostavljati I. i II. okr. te po njihovim uputama i IV., V., VI. i VIII. okr. odgovorne osobe trgovačkih društava i udruge. Tako su IX. - XXI. okrivljene odgovorne osobe u više trgovačkih društava, sukladno dogovoru s I., II., i III. okr., nalagali i vršili plaćanje faktura za robu i usluge koje im stvarno nisu bile isporučene ili izvršene, a III. i IV. okr. su, prema dogovoru s I. i II. okr., plaćali fiktivne fakture i na štetu svojih trgovačkih društava.
Nakon izvršenih uplata, IV., V., VI., VII. i VIII. okr. su manje iznos tako uplaćenog novca zadržali na računima svojih trgovačkih društava i udruge, dok su veći dio novca, prema uputama I. i II. okr., na temelju fiktivnih faktura uplaćivali na račune trgovačkih društava I. i II. okr. ili su, također na temelju fiktivnih faktura, međusobno vršili daljnja plaćanja te potom obavljali neposredne uplate na račune  trgovačkih društava I. i II. okrivljenih. Potom su I. i II. okr., nakon uplata trgovačkih društava III., IV., V., VI., VII. i VIII. okr. te neposrednih uplata trgovačkih društava u kojima su IX - XXI. okr. odgovorne osobe, dio uplaćenog novca u iznosu od najmanje 10.587.000,00 kuna zadržali na računima svojih trgovačkih društava, dok su iznos od najmanje 47.000.000,00 kuna I. i II. okr.  podigli u gotovini i podijelili s III. - XXI. okrivljenima.
Na opisani način je okrivljenim fizičkim i pravnim osobama pribavljena korist u iznosu od 57.695.503,53 kune.
USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu podnio prijedloge za donošenje rješenja o određivanju privremenih mjera protiv okrivljenika i okrivljenih trgovačkih društava radi osiguranja oduzimanja nezakonito stečene imovinske koristi.
U ovom se predmetu nastavlja provođenje izvida u cilju utvrđivanja visine štete za državni proračun s osnova uskrate dužnih iznosa poreza i drugih davanja.