Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Donesen nalog o provođenju istrage protiv petorice osumnjičenika

USKOK je donio nalog o provođenju istrage protiv četvorice hrvatskih državljana (1968., 1975., 1983., 1969.) i jednog državljanina Republike Srbije (1967.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela zlouporabe opojnih droga. (2. 8. 2012.)

Osnovano se sumnja da je I osumnjičenik, od 1. lipnja do 30. srpnja 2012., u Hrvatskoj, Nizozemskoj, Španjolskoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini, u zajedničko djelovanje povezao ostale osumnjičenike radi kupovine velikih količina hašiša iz Maroka i kokaina iz Južne Amerike te prijevoza i prodaje na ilegalnom tržištu Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Tako je I osumnjičenik u Španjolskoj dogovorio kupovinu veće količine hašiša za čije plaćanje je, na njegovo traženje, novac nabavio II osumnjičenik. Potom je V osumnjičenik, po nalogu I osumnjičenika, preuzeo i u Sloveniju prevezao 10  kilograma hašiša koji je preuzet i sakriven a zatim je, po nalogu I osumnjičenika, dio hašiša preuzeo III osumnjičenik i prodao radi daljnje preprodaje na području Bosne i Hercegovine. Prodajna vrijednost navedene količine droge na ilegalnom tržištu je najmanje 1.500.000,00 kuna.
Nadalje, III osumnjičenik i IV osumnjičenik su, po nalogu I osumnjičenika, otputovali u Španjolsku gdje su od II osumnjičenika preuzeli kupljenu drogu i sakrili je u osobnom automobilu s namjerom da je prevezu u Hrvatsku. Španjolska policija je prilikom pretrage u automobilu pronašla i oduzela 10 kilograma hašiša i 250 grama kokaina čija ukupna prodajna vrijednost na ilegalnom tržištu iznosi najmanje 1.650.000,00 kuna.
Na prijedlog USKOK-a sudac istrage Županijskog suda u Splitu odredio je istražni zatvor protiv svih osumnjičenika.