Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv dvoje okrivljenika

USKOK je, na temelju kaznene prijave PU zagrebačke, donio rješenje o provođenju istrage protiv dvoje hrvatskih državljana (1964. i 1982.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti. (2. 3. 2021.)
Osnovano se sumnja da je I. okr., u razdoblju od 25. studenoga 2020. do 10. veljače 2021., u Zagrebu, iako je kao sanitarna inspektorica Državnog inspektorata bila dužna provoditi inspekcijske nadzore te u slučaju utvrđenja počinjenja prekršaja poduzeti daljnje zakonom propisane radnje radi procesuiranja te poduzeti mjere u pravcu otklanjanja uočenih nedostataka, u više navrata isto propustila učiniti. Naime, I. okr. u ugostiteljskim objektima koji su radili protivno odluci o nužnim epidemiološkim mjerama u tri navrata nije poduzimala radnje, te je ujedno unatoč zabrani rada i osobno koristila njihove usluge, pogodujući na taj način pojedinim trgovačkim društvima i njihovim odgovornim osobama omogućavanjem daljnjeg obavljanja nedozvoljene djelatnosti i stjecanja nepripadne koristi. Također je sastavljala zapisnike o obavljenom inspekcijskom nadzoru u pojedinim trgovačkim društvima iako ga nije stvarno provela. Osim toga je u dva navrata, prilikom provođenja nadzora, propustila sačiniti zapisnik o utvrđenim prekršajima i procesuirati ih.
Nadalje se osnovano sumnja da je I. okr., u razdoblju od 29. siječnja 2021. do kraja veljače 2021., u Zagrebu, nakon što je, kao sanitarni inspektor Državnog inspektorata, tijekom provođenja inspekcijskog nadzora u jednoj ljekarni zatekla u prodaji sredstava bez važećeg odobrenja Ministarstva zdravstva te je potom provjerom utvrdila da je trgovačko društvo koje je te proizvode stavilo u prodaju istog dana podnijelo nepotpun zahtjev za njihovom registracijom, u cilju da protupravno okoristi sebe i drugog, otišla u inspekcijski nadzor tog društva. Pritom je sinu odgovorne osobe društva predočila da, ukoliko navedene proizvode ne registrira u roku osam dana, podliježe prekršajnim sankcijama u novčanom iznosu od najmanje 60.000 kuna. Također mu je ukazala da ga može uputiti na osobu koja će mu u navedenom roku riješiti svu dokumentaciju potrebnu za ishođenje odobrenja, na što je on pristao. Zatim ga je povezala s II. okr., odgovornom osobom drugog trgovačkog društva, s kojim je prethodno dogovorila da će ona osobno sačiniti potrebnu dokumentaciju za ishođenje dozvole dok će II. okr. za tu uslugu tražiti iznos od 2.000 eura koji će međusobno podijeliti. Sukladno dogovorenom, I. okr. je izradila dokumentaciju i proslijedila je II. okr. koji ju je predao sinu odgovorne osobe društva koje je sredstva bez dozvole stavilo u prodaju, za što je isplatio traženi iznos.
USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu protiv. I. okr. predložio određivanje istražnog zatvora.