Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv jednog okrivljenika

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1962.) zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti. (2.7.2018.)

Optužnicom se okrivljeniku stavlja na teret da je, od ožujka 2007. do lipnja 2017. godine, kao voditelj Službe za nadzor poreza na dodanu vrijednost i borbu protiv prijevara u PDV-u, u Središnjem uredu Porezne uprave Ministarstva financija, u više desetaka slučajeva poduzimao radnje u cilju da pojedinim fizičkim i pravnim osobama omogući izbjegavanje plaćanja poreznih obveza koje su prethodno poreznim nadzorom utvrdili djelatnici Porezne uprave, odnosno njihovo plaćanje u manjim iznosima. Naime, okrivljenik je u ime tih fizičkih i pravnih osoba izrađivao žalbe i prigovore, te upravne tužbe na pojedine zapisnike i rješenja Porezne uprave, kao i druge dokumente na temelju kojih se mogla spriječiti ili odgoditi naplata utvrđenih poreznih obveza. U realizaciji navedenog okrivljenik je, protivno zakonskim odredbama, Kodeksu i internim uputama Porezne uprave te pravilima službe, pristupao Informacijskom sustavu Porezne uprave i koristio podatke koji su mu bili potrebni za sastavljanje navedenih dokumenata nakon čega ih je dostavljao i priopćavao fizičkim i pravnim osobama.

Osim navedenog, okrivljenik je bio zadužen za koordiniranje postupanja Porezne uprave tijekom provođenja poreznih nadzora prema određenim pravnim osobama, pri čemu je za cijelo vrijeme trajanja poreznog nadzora izrađivao žalbe, prigovore, mišljenja i obrazloženja za navedene pravne osobe. Za potrebe sačinjavanja navedenih akata također je pristupao Informacijskom sustavu Porezne uprave te se istovremeno koristio i saznanjima iz službene korespondencije i dokumentacije koja su mu bila dostupna kao članu Radne skupine za provođenje postupanja prema određenom trgovačkom društvu.