Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv šestorice okrivljenika

USKOK je, na temelju kaznene prijave Policijske uprave krapinsko-zagorske, donio rješenje o provođenju istrage protiv šestorice hrvatskih državljana (1976., 1965., 1963., 1975., 1964., 1963.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita te zlouporabe položaja i ovlasti. (3.11.2016.)
Osnovano se sumnja da je I. okr., porezni službenik Porezne uprave, Područnog ureda Središnja Hrvatska, Ispostave Krapina, od 18. srpnja do 14. rujna 2016., u Donjoj Stubici i Krapini, na traženje II. i III. okr., stvarnih vlasnika većeg broja automata za zabavne igre i igre na sreću postavljenih u ugostiteljskim objektima na području Krapinsko-zagorske županije, pristao da će im za novčanu nagradu izdavati nadzorne markice iako njihovi automati ne udovoljavaju uvjetima za izdavanje istih te znajući da se na automatima priređuju nedozvoljene igre na sreću. Tako je I. okr. u više navrata, suprotno zakonskim odredbama i Pravilnika o priređivanju zabavnih igara, izdao nadzorne markice i propustio poreznim nadzorom utvrditi priređivanje i promicanje igara na sreću, za što je od II. i III. okr. primio novčanu nagradu i druge poklone. Nadalje, V. okr. porezni službenik Ispostave Donja Stubica, zadužen za utvrđivanje, obračun i naplatu poreza na promet nekretninama, je na traženje II. okr. koji mu je, sukladno dogovoru s VI. okr., ponudio novčanu nagradu, 21. rujna 2016. pristao jednoj poreznoj obveznici umanjiti, odnosno neosnovano utvrditi i obračunati iznos poreza za što mu je II. okr. predao dogovorenu novčanu nagradu. Na opisani način V. okr. je oštetio proračun Republike Hrvatske za najmanje 3.800,00 kuna.
Osim navedenog, IV. okr. ovlašteni kontrolor tehničke ispravnosti vozila je 22. srpnja 2016., u Oroslavlju, na traženje II. okr., pristao da, za novčanu nagradu, III. okr. registrira tehnički neispravno vozilo.
USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenih poreznih službenika.