Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv četvorice okrivljenika

USKOK je, na temelju kaznene prijave Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, donio rješenje o provođenju istrage protiv četvorice hrvatskih državljana (1986., 1983., 1985., 1991.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela zločinačkog udruživanja. (3. 6. 2015.)

Osnovano se sumnja da je I. okr. policijski službenik, od ožujka 2015. do 28. svibnja 2015., u Dubrovniku, sa zasad nepoznatom osobom izradio i detaljno razradio plan pljačke ureda Hrvatske pošte u Dubrovniku te je u cilju realizacije navedenog u zajedničko djelovanje povezao ostale okrivljenike i još dvije zasad nepoznate osobe od kojih je jedna službenik granične policije. Nadalje je I. okr. nabavio nacrt i evakuacijski plan zgrade, sačinio je više skica okolnog područja s planom kretanja te je zadužio IV. okr. da kupi kameru i preda je III. okr. zaposleniku poštanskog ureda kako bi snimio unutrašnjost zgrade pošte zbog utvrđenja osiguranja , rasporeda prostorija, položaja prostorije u kojoj se sabire novac, broja zaposlenika i zaštitara. Osim toga su I. i II. okr., znajući da u prostor gdje se sabire novac može ući samo policijski službenik, nabavili službenu policijsku odoru, značku HVO-a koja je vrlo slična znački hrvatske policije te drugu opremu potrebnu za izvršenje djela. Nakon što je III. okr. snimio unutrašnjost zgrade pošte, kameru je predao I. okr. te su potom sačinili kronološki tijek operacije s preciznom podjelom uloga te načinom skrivanja novca i njegovom podjelom.
USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Splitu predložio određivanje istražnog zatvora protiv III. i IV. okr., dok je protiv I. i II. okr. već određen istražni zatvor zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela nedozvoljene proizvodnje i prometa drogama.