Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Reagiranje na izjavu pravnog stručnjaka

Gostujući u jučerašnjem Dnevniku Nove TV, Aleksandar Maršavelski s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, komentirajući dugotrajnost sudskih postupaka, između ostalog je izjavio kako „USKOK često u složenim predmetima dolazi s loše pripremljenim optužnicama“. (3. 3. 2021.)
Iako je nesporno pravo javnosti da procjenjuje rad pravosudnih tijela, pa tako i imenovanog docenta na katedri za kazneno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, začuđuje lakoća davanja zaključaka o „loše pripremljenim optužnicama“ bez ijednog argumenta kojim bi takva konstatacija bila potkrijepljena.
Jednako tako nejasno je da li je takvu tvrdnju docent Maršavelski izrekao na temelju proučavanja optužnica USKOK-a ili na temelju svog ili nečijeg drugog dojma. U svakom slučaju bi bilo dobro da se informirao o postotku potvrđenih optužnica u predmetima iz nadležnosti ovog Ureda. Naime, statistički podaci govore o iznimno visokom postotku optužnica koje su potvrđene od strane nadležnih sudova. Primjerice, u 2019. godini taj je postotak iznosio 98,99 posto. Mišljenja smo da davanje takvih paušalnih izjava, pogotovo kada ih iznosi pravni stručnjak, nije korektno niti profesionalno. Ne ulazeći u motive njihovog davanja, ističemo da one doprinose stvaranju nepovjerenja u rad državnog odvjetništva kao i na stvaranje negativne percepcije o radu pravosuđa u cjelini. Stoga bi, u najmanju ruku, prije davanja takvih izjava trebalo provjeriti njihovu utemeljenost ili barem obrazložiti na osnovu čega su izrečene.