Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv četvorice hrvatskih državljana

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv J. V. (1982.), Z. M. (1981.), F. K. (1963.) i Ž. K. (1974.) zbog počinjenja kaznenih djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma u sastavu zločinačkog udruženja. (4. 8. 2020.)
Optužnicom se I., II. i III. okr. stavlja na teret da su se tijekom siječnja 2020., u Zagrebu, Glini te drugim mjestima u Hrvatskoj, a nakon što je prethodno I. okr. s nepoznatim osobama iz Bosne i Hercegovine za 500 do 600 eura po osobi dogovorio nedozvoljeno prevođenje većeg broja stranih državljana preko državne granice iz BiH u Hrvatsku te njihov prijevoz do Zagreba, povezali u zajedničko djelovanje u cilju da se materijalno okoriste nedozvoljenim prevođenjem stranih državljana preko bosansko-hrvatske granice. U ostvarenju dogovorenog, strani državljani su na neutvrđeni način prešli izvan legalnog graničnog prijelaza u Hrvatsku na područje Donje Čemernice gdje je potom I. okr. organizirao njihovo preuzimanje i prijevoz od neposredne blizine hrvatsko-bosanske granice do Zagreba ili do neposredne blizine hrvatsko-slovenske granice. Za prijevoz stranih državljana je angažirao III. okr., dok je II. okr. angažirao kao prethodnicu u cilju uočavanja i izbjegavanja policijskih ophodnji, a u jednom navratu i kao vozača stranih državljana. Također je i IV. okr. u jednom navratu bio angažiran kao prethodnica. Na opisani način je, u razdoblju od 2. do 30. siječnja, u deset navrata preko državne granice iz BiH u Hrvatsku prebačeno 48 stranih državljana, za što su I. i II. okr. primili najmanje 23.800 eura.
USKOK je u optužnici predložio da se od okrivljenika oduzme protupravno stečena imovinska korist. Također je predloženo i produljenje istražnog zatvora protiv dvojice okrivljenika.