Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv trojice okrivljenika

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv trojice hrvatskih državljana M. B. (1959.), T. J. (1956.), I. M. (1980.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, primanja i davanja mita, trgovanja utjecajem te poticanja na trgovanje utjecajem. (4. 12. 2015.)
Optužnicom se I. okr. stavlja na teret da je, kao direktor Sektora održavanja a potom voditelj Podružnice Čistoća Zagrebačkog holdinga, od listopada 2013. godine do kraja rujna 2014. godine, na traženje II. okr., direktora jednog društva, poduzimao niz radnji u cilju da tom društvu osigura dobivanje poslova s Podružnicom Čistoća, za što je od II. okr. zauzvrat preuzeo i zatražio određene poklone. Naime, nakon što je Podružnica Čistoća dobila ovlasti da za Grad Zagreb provede projekt nabave specijalnih vozila za komunalni otpad, I. okr. je prije objave javnog poziva za nadmetanja, sukladno dogovoru i na traženje II. okr., protivno odredbama Zakona o javnoj nabavi, istome dostavljao informacije o količini, vrsti i tehničkoj specifikaciji vozila. Nakon objave poziva za nadmetanje za nabavu 37 specijalnih komunalnih vozila putem financijskog leasinga, I. okr. je od Centralne nabave Zagrebačkog Holdinga zatražio usklađivanje dokumentacije i tehničkih karakteristika vozila kako bi bili prihvaćeni zahtjevi i prijedlozi društva II. okr., iako takve izmjene nisu u potpunosti odgovarale stvarnim potrebama Podružnice Čistoća, čime su uvjeti javne nabave prilagođeni društvu II. okr., kojemu je na opisani način omogućeno sklapanje ugovora za nabavu navedenih vozila ukupne vrijednosti od 70.092.386,81 kunu.
Nadalje, I. okr. se stavlja na teret da je, sukladno prethodnom dogovoru s II. okr., bez opravdanog razloga predložio poništenje postupka javne nabave najma malih univerzalnih vozila za čišćenje i pranje javnoprometnih površina s opremom za zimsku službu, uz obrazloženje da je ekonomski isplativije popraviti staro vozilo, u koju svrhu je od društva II. okr. pribavio i ponudu za popravak starog vozila. Nakon što je donesena Odluka o poništenju javnog natječaja, I. okr. je od društva II. okr. zatražio popravak potpuno drugog vozila u iznosu od 185.108,55 kuna bez PDV-a.
Osim navedenog, I. okr. je, od 13. siječnja do 4. travnja 2014., sukladno dogovoru i na traženje II. okr., autoritetom svog položaja osigurao da društvo II. okr. na javnom natječaju dobije posao nabave kanti i posuda za otpad. Naime, nakon što je po otvaranju ponuda pristiglih na javni natječaj utvrdio da ponuda društva II. okr. nije najpovoljnija, I. okr. je od III. okr., v. d. direktora Službe za nabavu Zagrebačkog Holdinga, zatražio da poduzme nužne radnje kako bi navedeni posao dobilo društvo II. okr., što je III. okr. i učinio. Nakon što je III. okr. osigurao izmjenu ponude društva II. okr., čime je ponuda istog postala najpovoljnija, donio je odluku kojom se prihvaća takva izmijenjena ponuda društva II. okr., a potom je 4. travnja 2014. s društvom II. okr. sklopljen Ugovor o kupnji kanti i posuda za otpad za iznos od 4.069.407,50 kuna bez PDV-a.