Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv 10 hrvatskih državljana

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv 10 hrvatskih državljana (1974., 1986., 1984., 1995., 1970., 1961., 1954., 1984., 1979., 1980.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja i prijevare u sastavu zločinačkog udruženja. (4. 9. 2019.)
Optužnicom se prvookrivljenom stavlja na teret da je od početka listopada 2016. do kraja listopada 2018. godine povezao ostale okrivljenike u zajedničko djelovanje s ciljem stjecanja znatne nepripadne imovinske koristi i to stupanjem u različite ugovorne odnose s određenim trgovačkim društvima, a zatim prisvajanjem isplaćenog novca ili isporučenih vrijednih pokretnina radi daljnje prodaje bez izvršenja ugovorenih novčanih protučinidbi. Pri tome je, u cilju prikrivanja vlastite uloge i uloga ostalih okrivljenika kao stvarnih sudionika u poslovnim odnosima i stvarnih stjecatelja imovine, ujedno osmislio različite modele angažiranja pojedinih osoba, njihovih dokumenta i osobnih podataka za realizaciju tih poslovnih odnosa.
Radi realizacije i isplate brzih online kredita u jednoj poslovnoj banci, I. okr. i III. okr. su pronalazili nezaposlene osobe slabijeg imovnog stanja. Potom su I. okr. ili po njegovim uputama II., III., IV., VII. i VIII. okr., nudili tim osobama mogućnost zaposlenja u građevinskim poduzećima ili realizaciju kredita zbog čega su ih  I., II., III., IV., VII. ili IX. okr. fotografirali s osobnim iskaznicama, dok su ih II., V., VI., VII., VIII. i IX. okr. opunomoćili za raspolaganje po svojim bankovnim računima. Pribavljenu dokumentaciju i fotografije više desetaka osoba okrivljenici su potom koristili za podnošenje online zahtjeva poslovnoj banci na imena tih osoba kao zajmoprimaca, a za isplatu brzih gotovinskih kredita u iznosima od po 6.000,00 kuna. Ne sumnjajući u istinitost dostavljene dokumentacije, banka je na taj način na račune II., V., VI., VII., VIII. i IX. okr., kao stvarnih zajmoprimaca, isplatila 94 kredita u ukupnom iznosu od 564.000,00 kuna.
Nadalje, u cilju sklapanja ugovora o leasingu vozila s jednim trgovačkim društvom, VII. okr. je pribavio osobne podatke jednog poznanika nakon čega su V., VI., VIII. i X. okr., po uputama i zajedno s I. okr., u prostorijama društva zatražili isporuku više vozila putem ugovora o leasingu u trajanju od pet godina. Uz zahtjev su priložili neistinite potvrde o zaposlenju na neodređeno vrijeme i tri neistinite isplatne liste s podacima o mjesečnim primanjima. Ne sumnjajući u istinitost predočene dokumentacije, društvo je okrivljenicima kao korisnicima leasinga isporučilo više osobnih vozila.
Pored toga, radi sklapanja pretplatničkih ugovora i kupnje mobilnih uređaja III. okr. je pronalazio nezaposlene osobe slabijeg imovnog stanja čiju je financijsku sposobnost provjeravao IV. okr. putem FINA-e, nakon čega su one, uz manje novčane naknade koje su im obećali I. i III. okr., po njihovim uputama odlazili u trgovačka društva ili poslovnice njihovih prodajnih partnera gdje su u prisutnosti I. okr. zatražili sklapanje pretplatničkih ugovora i kupovinu mobilnih uređaja uz obročnu otplatu.
Prilikom zasnivanja opisanih ugovornih obveza, okrivljenici su neistinito predočavali da će preuzeti ugovorne obveze urednog podmirivanja mjesečnih rata za isplaćene kredite, isporučena vozila na leasing i mobilne uređaje, a što nisu činili. Tako pribavljenim novcem i vrijednim pokretninama stvarno je raspolagao I. okr. koji je vozila i mobilne uređaje prodavao u Hrvatskoj i inozemstvu. Novac pribavljen brzim kreditima podizan je u gotovini ili transferiran na bankovne račune u vlasništvu okrivljenika te potom podizan i predavan I. okr., a potom i međusobno podijeljen.
Okrivljenike se tereti da su na ovaj način pribavili nepripadnu materijalnu korist u iznosu od najmanje 577.300 kuna i 41.400 eura, čime su više trgovačkih društava oštetili za najmanje 1,6 milijuna kuna.
USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio produljenje istražnog zatvora protiv dvojice okrivljenika.